26 Апр. 2024

Вие сте тук

Хотелиерите и ресторантьорите сред най-скъпите за работодателите

02.05.2012

Заплатите в бранша са най-ниски

Наетите в сферата на хотелиерството и ресторантьорството са сред най-скъпите служители за работодателите си. Те се на второ място след добивната индустрия, показват данни от проучване за заплащането на труда на КНСБ. Парадоксално, но доходите в бранша са и най-ниски, показва още проучването.

Годишно един миньор струва на работадателя си 17 380 лв. Това означава повече от една пета /21,2%/ от общите разходи на работодателя за дейността. Едва 39,98 на сто от заплащането на миньорите се дължи на основната заплата. Останалите пари са от допълнителни възнаграждения като бонуси и платен отпуск.

На второ място са браншовете хотелиерство и ресторантьорство, като 21% от всички разходи в сектора са били за заплати на сервитьорите и рецепционистите.

Най-евтина е работната ръка в “Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети”, където за заплата се отделят 4,8% от общите си разходи.

Въпреки че работещите в хотелиерството и ресторантьорството излизат най-скъпо на работодателите си, едновременно с това те са и сред най-ниско платените служители в България, показва още проучването. Средната годишна заплата в бранша възлиза на 5476 лв. Данните от проучването показват още, че за 12 месеца работодателите инвестират само по 0,50 - 0,60 лв. в обучението на сервитьори, бармани и камериерки.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed