29 Март 2024

Вие сте тук

Хонконг затвори летището си заради тайфун

22.09.2013

Десетки полети от и до хонконгското международно летище Чек Лап Кок са анулирани днес поради приближаването на тихоокеанския тайфун Усаги, очертал се като най-мощен от трийсет години насам, предаде ИТАР-ТАСС.


Гигантската атмосферна фуния бушува в Южнокитайско море и оста й се намира на 320 километра югоизточно от Хонконг. Основният удар на стихията се очаква там през нощта срещу понеделник, вече обявен за неработен ден.


Усаги, чието име означава "заек" на японски, е 19-ят за сезона тропически циклон в Азия и вече го наричат супертайфун. Според синоптиците обаче бурята постепенно отслабва - скоростта на вятъра в епицентъра й вече е намаляла от 68 на 52,7 метра в секунда.


При все това Усаги е твърде опасен за целия южнокитайски регион. В очакване стихията да връхлети крайморските провинции Гуандун и Фуцзиан местните власти вече евакуираха десетки хиляди души от застрашените зони. Множеството рибарски шхуни, джонки и сампани намериха укритие в местни пристанища и безопасни заливи, посочва агенцията. Тайфунът вече уби двама души на Филипините и причини доста щети на Тайван, където повреди електроснабдителните мрежи и предизвика свлачища, напомня ИТАР-ТАСС.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed