Гост готвачът ще представи поглед върху холандската кухня заедно със
студентите на Кулинарна Академия HRC в София
Специалитети от холандската кухня представи на 12 февруари в ресторант "Таланти" главният готвач на бутиковия хотел Бюмонт в Маастрихт, Холандия, съобщиха от Кулинарна академия HRC. Заедно с шеф-готвач Одри Ойсен специален гост на вечерта бе и управителят на ресторанта на хотел Бюмонт, Линда Гутие.
Разположен в сърцето на Маастрихт, хотел Бюмонт е с над 100-годишна история и успехи зад себе си, като изисканият им ресторант Хари‘с е известен с откритата си кухня, издигната на подиум в залата на ресторанта. Шеф-готвач Одри и ресторантьор Линда ще прекарат една седмица в учебен ресторант Таланти, за да споделят знанията и опита си с кулинарните ни таланти.
В продължение на 5 месеца стажант при шеф Одри бе един от студентите на Кулинарна Академия HRC, Стойко Гълъбов, който сподели: „Шеф Одри обръща обособен внимание на вкуса. Тя изкусно избира три или четири продукта и ги съчетава хармонично в елегантно ястие така, че човек наистина може да го оцени ". Шеф Одри е широко популярна с увлечението си към сезонните и органични продукти и специфичния си, безкомпромисен стил на готвене, без претенциозна декоративност.
Кулминацията на посещението на холандските гости ще е вечер на холандската кухня на 12-ти февруари, която ще предложи 5-степенна гурме вечеря (на цена от 40 лв.) със специално подбрани ястия.
Холандска кухня
Холандската кухня се отличава се семпли и отличителни вкусове. Тя се ражда от живота във фермите и се основава на автентични продукти и традиционни ястия. Характерните холандските храни включват млечни продукти, с емблематични сирена като Гауда и Едам, масло, с наситени млечни мазнини и сушени и пушени колбаси. Приготвят се супи, яхнии и зеленчукови ястия. Вечерите обикновено включват картофи с месо и зеленчуци. Морската храна, особено херингата, е силно разпространена в западния регион.
За Ресторант Таланти
Ресторант Таланти е единственият висококласен ресторант в Източна Европа, управляван изцяло от студенти. Той е част от водещия кулинарен институт в региона - Кулинарна Академия HRC. Програмата на Кулинарна Академия HRC е с фокус върху практиката и представлява динамичен 2-годишен курс на обучение, воден изцяло на английски език и включващ над 12 месеца стажове във висококласни хотели и ресторанти в Европа, Близкия Изток, Южна Африка и САЩ.