18 Апр. 2024

Вие сте тук

Холандия затяга режима за работа за българи и румънци

01.07.2011

От днес, 1 юли, граждани на България и Румъния, както и на страни извън Европейския съюз, ще получават разрешителни за работа в Холандия само в "изключителни случаи", съобщи електронното издание euraktiv.com.

От януари 2014 г. работниците от България и Румъния ще имат пълна свобода на движение в ЕС. Сега гражданите на двете страни, които се присъединиха към ЕС през 2007 г., имат пълни права за свободно движение според европейското законодателство в 15 страни членки - Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Унгария, Гърция, Испания, Португалия и Чехия.

Други 10 страни обаче запазват някои ограничения - Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия, Австрия, Великобритания и Малта и обикновено изискват българите и румънците да имат разрешително за работа.

Предложението за ограничаване на наемането на работници от тези страни, направено от министъра на социалните грижи и заетостта Хенк Камп, бе подкрепено от правителството, съобщиха холандски медии.Камп настоява работодателите в земеделието и градинарството,например, да допринесат повече за осигуряването на работа за холандските безработни.

От разширяването на ЕС през 2004 г. средно около 165 000 души от Централна и Източна Европа работят в Холандия в сектори като земеделие, градинарство, строителство, промишленост и транспорт.

"Междувременно над един милион холандци на възраст под 65 години са без работа и чакат за социални помощи", отбеляза министърът, цитиран от euraktiv.com.

Според предложението, работодателите, които твърдят, че имат нужда от български и румънски работници, ще трябва да получат разрешение за наемането им от холандската служба по заетостта. Камп настоява службата да въведе по-строга процедура. Работодател, който се опитва да наеме българи и румънци, ще трябва да докаже, че не може да намери подходящ кандидат в Холандия или останалите 24 страни членки на ЕС.

Фермерите, отглеждащи плодове и зеленчуци в областта Северен Брабант, изглежда с готовност наемат българи и румънци и фермерската организация Ел Ти Оу (LTO) остро критикува предложението на министъра, отбелязва Euraktiv.

Понякога фермерите наемат холандски безработни чрез службата по заетостта, но са недоволни от слабия им трудов ентусиазъм - тези служители се оплакват от болки в гърба и не работят усилено като източноевропейците, посочва Ел Ти Оу

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed