26 Апр. 2024

Вие сте тук

Френска компания с интерес към концесията за летище Горна Оряховица

27.11.2012
летище Горна Оряховица

Френска строителна компания е заявила с интерес към концесията на летище Горна Оряховица и е декларирала пред Mинистерството на транспорта, че е готова да инвестира и да бъде новия концесионер, научи THExperts..

 

Писмото е получено около две седмици преди изтичане на законовия срок за подаване на документите. Според копие от преписката, получена в THExperts, с оглед на краткото време транспортното министерство е изразило готовност да удължи срока, за да осигури по-голямо международно участие.

 

Собственикът на френската  „Данистрой“ е българин, който в консорциум с френската Group SNC Lavalin Aeroports -  компаниs, специализирана в инженерство и концесии на летища,  възнамерява да развива аеропорта. Според твърденията му компанията е участвала в изграждането на летище Шарл де Гол, както и други обществени обекти.

 

През септември кметовете на Велико Търново и Горна Оряховица Даниел Панов и Добромир Добрев съвместно с шефа на аеропорта Петър Петров създадоха ново портфолио за летището с идеята то да се превърне в супермодерна учебна база.

 

Освен учебни полети се предвижда около летището  да бъде създадена ремонтна база за наличните в страната самолети. Авиообектът е определен като единственият в страната, който може да стане два пъти по-голям, да се построят нови писти и пътеки.

 

През последните месеци се търсят усилено инвеститори за обекта. С параметрите на летището, обявено за концесия, са запознати дипломати от Великобритания, Франция, Катар и дори Израел. Интерес към него има и от европейски авиокомпании.

 

 

 

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed