28 Март 2024

Вие сте тук

Франция ще ни помага в подготовката на кадри за туризма

24.09.2014

Зам.-министърът се срещна с френския ръководител на туризма Матиас Фекл

Проект за създаване на съвместно училище в България за подготовка на кадри в туризма, което ще използва френския опит, обсъдиха на среща днес заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев и френският държавен секретар с функции на  министър на туризма Матиас Фекл. В дейността му ще участват френски преподаватели и експерти.

 

Френският  държавен секретар посети българския щанд на Международното туристическо изложение International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2014 в Париж, на което България се представя с рекламен щанд за десета поредна година. Бранимир Ботев участва в официалната церемония по откриването на изложението. Двамата обсъдиха възможностите за осъществяване на двустранни проекти.

 

Министър Фекл бе впечатлен от потенциала на България да развива културен туризъм. Обсъдени бяха и възможностите, които страната ни предлага с минералните си води и планинския туризъм. В разговора бяха отбелязани и двата региона с най-голям потенциал – Рила и Розовата долина, още повече, че е заявен интерес на френски инвеститори към района на Рила. Ботев увери Фекл, че френският турист ще бъде приятно изненадан от разнообразието на българските вина и българската кухня, включително от регионалните специалитети от различни области на страната.

 

По-късно зам.-министър Ботев участва в среща на всички министри от страните, участващи в Top Resa. Те разискваха големите предизвикателства и стратегически насоки пред туризма. Определящи за развитието му като индустрия бяха посочени няколко съществени фактора – максимално бърз и облекчен достъп до курортите и туристическите дестинации, а това означава повече чартърни полети, ефективен авиотранспорт, магистрали и пътища за наземно предвижване, сигурност за живота и здравето на туристите, облекчен визов режим. Изрично беше подчертана необходимостта от изготвяне на дългосрочна стратегия за развитие на туризма като индустрия за всяка страна, т.е. изготвяне на цялостен национален мастер план, както и необходимостта от развити информационни системи и статистика, позволяващи следене, отчитане и управление на процесите в реално време. Качеството на услугите в отрасъла вече задължително трябва да включва сигурността и спокойствието на туристите в съответната страна.

 

След министерската среща Бранимир Ботев бе поканен на интервю за френската телевизия OHDTv, специализирана в сферата на туризма. Ботев предостави данни, според които страната ни развива целогодишния туризъм благодарение на богатството си от културно-исторически артефакти и минерални води. Досега тя е била възприемана във Франция традиционно като страна за летен туризъм на Черно море. Ботев съобщи също, че България има необичайно висока концентрация на минерални термални води и предлага балнео- и СПА туризъм не по-малко от самата Франция, но при доста по-добри финансови условия. И това става в съчетание с история, която датира от времето на Римската империя, подчерта Ботев.

 

Той информира медиите, че му предстои среща с ръководството на Лувъра. На нея ще бъдат обсъдени възможностите за експониране на тракийските цивилизация и съкровища за три месеца през 2015 г. в световноизвестния парижки музей, както и промотирането по същото време на България и българския туризъм.

 

Това е изключителна възможност за България, защото е уникален шанс няколко милиона посетители (8 милиона разглеждат Лувъра през сезона) да се запознаят с културата и историята на българските земи, да харесат България и да пожелаят да я посетят. Ботев подчерта, че този шанс България трябва да използва максимално. Убеден съм, че следващото правителство на страната ни ще го превърне в приоритет за българския туризъм през 2015 г., каза още той. Според него бъдещето на България е в диверсификацията на туризма и в огромния потенциал на културно-историческия, балнео- и СПА туризма.

 

Ботев припомни, че този потенциал бе оценен високо от Световната организация по туризъм към ООН. Нейният ръководител Н.Пр. Талеб Рифай посети Българя и откри националния конгрес по балнеология и СПА туризъм в Хисар, припомни Ботев. Традициите по отношение на минералните води датират по нашите земи от времето на траките и Римската империя, обобщи Ботев. Той допълни още, че промените в европейското законодателство и регламент 201124/13 открива изключителни възможности пред страната ни да привлича инвестиции в балнеологията и да развива този вид туризъм. За целта държавата трябва да оптимизира своето законодателство и политиката си в тази област, заключи зам.-министър Бранимир Ботев.                                                     

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed