26 Апр. 2024

Вие сте тук

Фиеста в небето над Баня, Разлог и Банско

14.01.2014

Деветнадесет екипажа на топловъздушни балони и мотопарапланери от България, Украйна, Русия, Молдова, Латвия, Полша и Румъния ще извършат демонстрационни полети и привързани издигания в района на Баня, Разлог и Банско от 16 до 23 януари.

 

Организатор на проявата  е термо СПА хотел "Римска баня", съобщиха от хотела.

  
Балон-фиестата вече три поредни години събира любители-ентусиасти от леката авиация, които в рамките на една седмица имат възможност да се срещнат с приятели и съмишленици, да поговорят за авиацията и за въздушните спортове, да полетят и да се полюбуват отвисоко на Разложката котловина, сгушена между Рила, Пирин и Родопите, да пият по чаша вино по време на огненото шоу, озарявани от огнените езици на горелките, танцуващи в ритъма на рок музиката.


Съорганизатори на събитието и този път са Федерацията по въздухоплаването на Украйна, Българската асоциация на леката авиация и община Разлог. В програмата на фиестата са предвидени свободни полети на топловъздушни балони, демонстрационни полети с различни летателни средства от леката авиация, привързани издигания на балони в района на хотела-домакин. Ще има и файер-шоу - парад на горелките. Ще се организират също семинари по въпросите на любителската авиация с участието на известни в авиационните кръгове личности и експерти.


Традиционната международна балон-фиеста "Римска баня" вече се превръща в значимо авиационно събитие не само за България и привлича както многобройни зрители, така и нови почитатели, посочиха организаторите, казват организаторите.

 

 

През м.януари 2012 г. термо СПА хотел „Римска баня” за първи път стана организатор и домакин на Международна балон-фиеста „Римска баня”, по време на която екипажи от България, Украйна и Молдова изпълниха демонстративни полети. В първото издание на балон-фиестата през 2012 г. се включи и единствената ни лицензирана жена-пилот на балон Орлина Аспарухова.  Почетен гост на втората балон-фиеста „Римска баня” през 2013 г. беше космонавтът Александър Александров.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed