28 Апр. 2024

Вие сте тук

Фестивал на тайландската култура ще има за пръв път в София

27.05.2011

Безплатни уроци по карвинг, създаване на миниатюри и демонстрации на източни бойни техники ще има в Борисовата градина на първия Фестивал на тайландската култура у нас, който ще се състои от 10 до 13 юни, съобщи Посланикът на Тайланд Чантипа Футракул. Ще има и представяния на традиционна тайландска кухня, за която ще пристигне деканът на факултет в Технологичния университет Раямангала в Банкок и нейният екип ще представят характерни ястия на тайландската кухня, в това число и тайландски десерти.

Двайсет майстори ще водят заниманията от 10 до 12 юни в рамките на представянето на най-доброто от тайландските изкуства и занаяти, традиционна музика, фолклор и тайландска кухня. Надяваме се, че това ще са забавления за цялото семейство, каза посланикът.  Амбицията ни е фестивалът да стане традиция, допълни тя.

Посетителите ще наблюдават демонстрации на рисуване върху чадър и порцелан, тъкане на коприна, декорация на цветя, дърворезба, плетене с палмови листа, изработване на миниатюри от стопена захар.

Двайсет музиканти и танцьори от Класическата танцова трупа на Тайланд - най-добрата в страната, ще участват в спектакъла на 13 юни от 19.00 ч. в Народния театър "Иван Вазов", на който ще бъде представено тайландското културно наследство - характерни танци, облекла и маски от различни райони.

Фестивалът е организиран с подкрепата на Министерството на културата /МК/ и Столичната община. Културните прояви ще продължат и след фестивала.  Днес Чантипа Футракул направи дарение от книги на Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Посланичката и министър Вежди Рашидов са се договорили да се информират взаимно за културните събития в България и в Тайланд, за да могат да се разменят участия на фестивали на различните изкуства, отбеляза Деяна Данаилова - директор на дирекция "Културна политика" в МК.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed