20 Апр. 2024

Вие сте тук

Фестивал "Гроздобер в Мелник" за втори път събра почитатели на виното

07.10.2013

Древният народен ритуал за производство на гъсто мелнишко вино оживя в най-малкия български град по време на втория фестивал „Гроздобер в Мелник“. – Момци грабнаха от хорото най-хубавата мома, която с боси крака заигра ръченица в голяма дъбова бъчва пълна с грозде, съобщиха от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сандански.

 

Празненството започна сутринта на чаршията с пристигането на гроздоберачите и пълна каруца с грозде от известната „широка мелнишка” лоза, следвана от песните и подканванията им към гостите на града за веселба.

 

Ансамбъл „Празник” направи Специален гост на фестивала беше солистката на трио Бисерови – Любимка Бисерова, която зарадва гостите на фестивала с китка пирински песни. Чуждестранни и български гости на Мелник се включиха с желание в готвенето на местни гозби от бабината кухня – точиха ентусиазирано кори за баница с жените от читалището в село Левуново, биха мътеница и бъркаха качамак с читалище Катунци и си хапваха направо от тавите на склавските майсторки на погачите. А най-ентусиазиранте се научиха да играят македонско хоро.  

Grozdober-v-Melnik

 

Мелничанки демонстрираха как се правят известните мелнишки сърмичи и десерт с шира и орехи. В обедно време се организира търг с наддаване за най-засуканите гозби от бабината кухня, след който на мегдана се завъртяха хора и ръченица и всички бяха категорични, че си е истина поговорката „гладна мечка хоро не играе“.

 

 

В атмосферата на старата мелнишка чаршия гостите на веселбата отпиваха по глътка мелнишко вино от винарските изби „Вила Мелник”, „Златен Рожен” и „Мелнишка ласка”.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed