28 Март 2024

Вие сте тук

Фалит на руски туроператор блокира туристи в България

05.09.2012

Близо 300 руски туристи са блокирани в България, след  като руският туроператор «ЧериТур» обяви фалит на 2 септември, съобщиха руските медии.  Те бяха добавени към изоставените в Хърватия няколкостотин туриста от туроператора.

 

Заради неплатени хотели  от компания Васи Травел, българския партньор на руския туроператор, са изпратили писмо до руските си колеги с искане туристите да платят престоя си, съобщи RATA news.. След това според създадения механизъм те могат да изискат от руската страна парите да им бъдат заплатени от застрахователите. От компанията уточниха, че туристите са настанени за нейна сметка, но трябва да се реши проблемът с онези, които предстои да пристигнат. 

 

По информация на обединението „Ростурпомощ“ в момента в България почиват 294 клиента на «Чери Тур», 238 от които трябва да се завърнат в родината  си на 10 и 11 септември. Полетите са с авиокомпаниите Bulgaria Air, S7,  ЮТейр и «Руслайн» и част от тях още не са платени. Организацията заяви, че ще търси възможност да върне всички туристи в страната, без за тях да възникнат каквито и да било проблеми.

 

Само преди дни в Русия бе повдигнат въпросът за създаване на компенсаторен фонд за действия в извънредни ситуации. Подобен фонд ще може да решава проблемите на туристите в чужбина и ще възстанови репутацията на отрасъла, заяви прес-секретарят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина, цитирана от „Риа Новости“.  

 

Чиновниците не могат да предпазят руснаците от банкрути на туроператори, затова решиха да създадат своеобразно "туристическо министерство на извънредните ситуации", което да помага на руски туристи, оказали се блокирани в чужбина, да се върнат в родината си, коментира вестник "Независимая газета". Не по-късно от ноември трябва да започне да работи Общоруско обединение на туроператорите, което да има свой компенсационен фонд. Предвижда се към май 2013 г. в него да са събрани около 230 милиона рубли. Парите ще стигнат, за да се плати за връщането в Русия на клиенти на туроператори от средна величина. Но при по-глобални сътресения парите няма да са достатъчно за спасяване на всички пострадали туристи, отбелязва изданието. За създаването на подобен фонд обаче се изисква от всеки туроператор да внесе по 3-4 хил. евро - нещо, което се оспорва от мнозина туроператори.  

 

За да се предотвратят умишлените фалити ще се извършат промени в закона, след които туроператорът ще отговаря лично с цялото си имущество пред кредиторите, а в случай на груба непредпазливост или умисъл – ще носи и наказателна отговорност, смята заместник-председателят на Съюза Евгени Писаревски.

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed