17 Окт. 2018

Вие сте тук

Фалира още един от най-големите български туроператори

13.12.2016

Застрахователите подозират умишлен фалит

 

 

Един от дългогодишните туроператори в България – „Алфатур, фалира.

 

 Министерството на туризма съобщи, че вчера са били били получени официални уведомления от "Алфатур" АД, "Алфамарина БГ" ЕООД и "Алфамарина" ЕООД, на основание чл. 105, ал. 1 от Закона за туризма. Трите дружества официално съобщават, че са подали в Софийски градски съд молби за откриване на производства по несъстоятелност. Те са вписани в Националния туристически регистър и имат действащи застраховки към днешна дата.


"Алфатур" АД информира, че няма туристи, които в момента се намират зад граница и остават необезпечени вследствие на ситуацията. Всички техни клиенти, които са заплатили пътуване или почивка, следва да предявят иск за плащане към техния застраховател - Застрахователно дружество "Евроинс" АД, като предоставят всички платежни документи и договори за услуга. "Алфатур" АД заявява готовност да окаже съдействие на застрахователя.


"Алфамарина БГ" ЕООД и "Алфамарина" ЕООД декларират, че към днешна дата нямат сключени действащи договори с потребители, които да се покриват от застраховка "Отговорност на туроператора".


Министерството на туризма продължава да следи ситуацията и има готовност да реагира в случай на възникнали проблеми между клиентите и дружествата.

 

На сайта си туроператорът е публикувал информация, че основна причина за фалита са революциите в Тунис и Египет и последвалите бомбени атентати в Република Турция, поради които „Алфатур“ загуби основните си дестинации, които съставляват около 80% от бизнеса. Едновременно с това агресивното навлизане на пазара на нискотарифните авиокомпании доведе до срив и на продажбите по европейските дестинации и по направление ОАЕ.


Междувременно стана известно, че застрахователят "Евроинс" подозира туроператора в умишлен фалит. Случаят засяга 571 туристи, предплатили почивки.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed