16 Апр. 2024

Вие сте тук

Ученици от бургаската гимназия по туризъм се подготвят за обучение и работа в Германия

27.06.2011

 Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника започнаха интензивен курс на обучение по немски език, съобщиха от община Бургас.

Езиковата подготовка е част от съвместното сътрудничество в сферата на професионалното обучение и образование на бургаски зрелостници в Професионалното училище в немския град Дегендорф. Курсът, който трябва да приключи до 27 юли, включва 180 учебни часа и се провежда в сградата на ПГ по туризъм.

Предложението наши ученици да посещават професионалното училище в Дегендорф дойде още в края на миналата година от областния управител на Дегендорф /провинция Бавария/ Кристиан Бернрайтер, който изпрати писмо до кмета на Бургас Димитър Николов. Мотивите за предложението са демографският спад в Германия и много доброто представяне от години на бургаските ученици от ПГТ по време на тримесечните стажове през лятото в Дегендорф.

През януари немска бизнес делегация посети Бургас и договори условията за престоя на бургаските ученици в Германия. През май г-н Бернрайтер и работодатели от Дегендорф се срещнаха с абитуриенти от ПГТ и родителите им, за да им изяснят подробно условията на проекта.

Бургаските младежи ще работят с трудови договори в немски предприятия 4 дни седмично и ще учат 1 ден в професионалното училище. Обучението продължава 3 години и се заплаща от фирмите, които осигуряват практическото обучение. Желаещите могат с още 1 година обучение да придобият майсторско свидетелство за собствен бизнес по професията. Имат възможност и за обучение във висше училище в Германия. След обучението тези от тях, които искат, ще могат да останат да работят там, а тези, които искат да се върнат, ще имат модерно и актуално образование, което само ще бъде от полза на фирмите в региона.

През това време домакините се задължават да им осигурят общежитие, заплащане и 2-3 безплатни полета годишно до Бургас.

Днес  25-мата бургаски зрелостници ще попълнят необходимата документация за работата си в Германия. До момента в ПГТ е получена подробна информация за разпределението по обекти на българските младежи и повечето от тях вече са в контакт с работодателите си. Групата ще отпътува за Дегендорф в края на юли.

Организацията по подготовка на документите за кандидатстване, за езиковия курс, за разпределението по работни места и цялата кореспонденция по проекта, след определяне на желаещите, се осъществява от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” Бургас.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed