28 Март 2024

Вие сте тук

Търсят се купувачи за 400 хотела

20.04.2011

Между 300 и 400 хотела в България са обявени за продажба, като се отбелязва сериозен ръст в предлагането на места за настаняване и много малка активност по отношение на сделките. Това пише вестник "Монитор", като се позовава  на консултантската компания GVA Sollers Solutions.

Продават се предимно нови малки семейни хотели с категоризация от две или три звезди и с леглова база от 20 до 50 легла. Над 85% от тях са построени по време на бума отпреди 3-4 години и са със спекулативна цел. Намират се предимно в периферията на летните и зимните курортни комплекси, като през последните няколко месеца се появиха и оферти за хотели, разположени на първа или втора линия. Около 70% от офертите са обекти по презастроеното Южно Черноморие, основно в Св. Влас, кк Слънчев бряг, Равда, Несебър, с. Лозенец, Китен. Двойно по-малък е делът на предлаганите хотели по Северното Черноморие. Продават се хотели и по планинските курорти – Банско, Разлог, Пампорово.

Освен малките семейни хотели на пазара се предлагат и по-големи обекти с база над 100 легла, пише и вестник "Класа". Обикновено те са строени преди повече от 20 г. и са морално остарели, пояснява вестникът. Необходима е допълнителна модернизация в тях, за да достигнат до европейското качество.
Броят на хотелите, продавани от частни съдия-изпълнители, също се е повишил и в момента се предлагат 19 такива обекта, най-вече по Черноморието. Най-евтините постройки са на цени от 400 хил. евро, като най-скъпите достигат до над 10 млн. евро в зависимост от големината, разположението, състоянието, категорията, договорите с туроператори и др. фактори.

Сделките с хотели обаче са изключение. Причините са ниската инвестиционна активност, необоснованото определяне на пазарната цена на база разгърната застроена площ и др.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed