29 Март 2024

Вие сте тук

Търсим възможност да субсидираме руските и украинските чартъри

12.02.2015

България търси възможност за компенсиране на спада на рускоезичните туристи, като проучва опита на други пазари със субсидиране на чартърите. Това заяви пред представители на туристическия бранш министърът на туризма Николина Ангелкова. В рамките на Международната туристическа борса "Ваканция и СПА експо" тя представи приоритетите на Министерството на туризма.

 

Обмисляме всички възможни действия, които страната ни може да предприеме, включително облекчения при издаването на визи и държавна помощ за чартърите, каза тя. Според нея подобен опит в страните от Европейския съюз вече имат Гърция и Кипър. Затова се проучва техния опит за въвеждане на подобни мерки, без да се нарушават европейските директиви.

Министър Ангелкова припомни, че конкурентни държави още миналата година са предприели мерки за намаляване на спада на рускоезичните туристи. Тя изрази съжаление, че за предстоящия сезон няма да можем да предложим подобно решение и подобна мярка би могла да се приложи най-рано през 2016 г.

 

Предстои участието на България на две туристически борси в Русия през март и едно в Украйна. На тези изложения страната ни ще обяви мерките за облекчаване на издаването на визи за граждани на редица държави.

 

Към момента страната ни разчита на ударно рекламиране на всички компенсиращи пазари за летния сезон. За 2016 г. се надявам,  че ще имаме разрешение по отношение на така наречената "помощ за празни седалки" за чартърните полети, включително и на други възможни мерки, които биха могли да се предприемат съвместно с представителите на бранша, заяви министърът.

 

По-късно обаче представители на туристическия бранш изразиха недоволство, че се обмисля подобна помощ за рускоезичните пазари, но не и за останалите. На германския пазар спадът е двуцифрен, а на френския – тенденцията за намаляване на туристите е трайна от години, коментираха хотелиери и туроператори.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed