25 Апр. 2024

Вие сте тук

Турция отделя 86,5 млн долара за спасяване на туризма си

22.02.2016

Турският премиер Ахмет Давутоглу огласи план за действие на правителството, насочен да подпомогне туристическия сектор, който търпи загуби заради отлива на руски туристи след свалянето на руски бомбардировач от турските ВВС през ноември, съобщиха турските медии.


Планът на правителството цели да помогне за преодоляването на трудната ситуация в туризма на фона на кризата с Русия и да предотврати загуби на работни места на заетите в този сектор. В  него се предвиждат облекчения за сектора под формата на различни видове помощ, посочва Анадолската агенция. За туризма ще бъде отделена пряка безвъзмездна помощ в размер на 255 милиона турски лири (86,5 млн. долара), съобщи премиерът.

 

От 1 април до 31 май Турция ще предоставя помощ в размер на шест хиляди долара на всяка местна и чуждестранна туристическа агенция, която осигури пълен с туристи самолет, предаде ТАСС. На туроператорите, които доведат най-малко 400 хиляди туристи, Турция ще осигурява подкрепа при погасяване на задължения в размер на 33 милиона долара.
Също така инвеститори, вложили в туристически обекти най-малко 750 хиляди долара, ще могат да получат статут на износители, който предоставя значителни финансови облекчения.


"Всеки може да дойде спокойно в тази хубава и сигурна страна, да прекара почивката си, да се наслади на древната й история и хубавата й природа," увери Давутоглу чуждестранните туристи.

 

Турция е изправена обаче пред редица предизвикателства в сферата на сигурността. Тя е част от международната коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия, водена от САЩ, и стана мишена на няколко самоубийствени атентата през последната година, приписвани на групировката. Освен това страната поднови конфликта с Кюрдската работническа партия (ПКК) в турския Югоизток и бомбардира позиции на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа в Сирия.


Давутоглу изрази междувременно очаквания руските туристи, които обикновено предпочитат южните крайморски дестинации като Алания и Анталия, да продължат да посещават Турция въпреки официалната линия на тяхното правителство, предаде Ройтерс.


Приходите от туризъм на Турция са намалели с 14,3% през последното тримесечие на м.г. За цялата година спадът е с 8,3%, показват данните на Турския статистически институт.


ТУИ (TUI), най-големият туроператор в света, съобщи, че от съображения за сигурност резервациите за летни почивки в Турция са намалели с 40 процента. Осем круизни компании пък са отказали круизи до Турция поради същите причини, съобщи Измирската търговска палата.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed