28 Апр. 2024

Вие сте тук

Турция и Гърция кръстосаха шпаги заради геврека

11.04.2012

Спорът между Турция и Гърция относно патента върху популярния и в двете държави сусамен геврек бе оприличен иронично на война за геврека от «La Repubblica» .


Сусаменият геврек, известен в Гърция под името «кулури», а в Турция като «симит», обтегна допълнително и без това сложните отношения между двете държави. Нещата са твърде сериозни, съдейки по това как Атина и Анкара се отнанесоха към „приключенията на геврека“, посочва изданието.


В отношенията между Гърция и Турция има нелеки въпроси като нелегалната миграция. Кулинарните проблеми обаче предизвикват не по-малко емоции от двете страни на границата.


Войната за геврека започна, след като Асоциацията на търговците на Турция повдигна въпроса на международна арена, решавайки да патентова симита и подчертавайки, че гърците искат да си присвоят геврека. Това предизвика недоволството на гръцката страна, която смята „кулури“ за типично гръцки продукт.


Според изданието не е изключено във войната отново да се намеси Брюксел, както това стана във войната за йогурта. Гърция и Турция не за пръв път имат търкания заради сходни продукти – например, баклава, узо и йогурт.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed