Потреблението в Турция на традиционните турски алкохолни напитки като ракия и вино през миналата година е било по-малко в сравнение с предходната. За сметка на това е нараснало потреблението на шампанско, сочат данни на държавната агенция за регулиране на пазара на тютюневи изделия и алкохол, цитирани от в."Хюриет дейли нюз".
През миналата година в Турция потреблението на алкохол е нараснало с 6,3% в сравнение с 2011 г. Увеличението се дължи основно на продажбите на бира, които са достигнали 998,9 милиона литра, както и на нарастване на продажбите на пенливи вина до 826 770 литра.
Потреблението на ракия през миналата година е намаляло до 44,6 милиона литра, отбелязвайки спад от 8,6%. Турците са консумирали 56,4 милиона литра вино, което е с 3,8 на сто по-малко, отколкото през 2011 г.
Вносът на алкохолни напитски е намалял с 3,3%. С над една четвърт (26,4%) е спаднал по-специално вносът на бира, което показва, че през миналата година турците са отдали предпочитание на бирите местно производство. С 89% е нараснал вносът на пенливи вина.
Турският износ на алкохол е намалял през миналата година с 11% и е бил 11,2 милиона литра. Рязко е намалял износът на водка, който е спаднал до 16 500 литра от 56 000 литра предишната годна, а износът на ликьор е бил едва 774 литра на фона на 6 100 литра през 2011 г.