20 Апр. 2024

Вие сте тук

"Турски Дисниленд" в Анталия ще привлича туристи

21.06.2016

Оттеглянето на руските туристи от турския пазар заради сваления от турските изтребители руски бомбардировач СУ 24 през миналата година доведе до невиждана досега криза в турския туризъм. Към това следва да се прибавят и поредицата бомбени атентати, които прогониха европейските и балканските туристи. Десетки хотели в Анталия - сърцето на туризма, останаха затворени този сезон. С около 36 на сто е спаднал броят на туристите през първите пет месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата.


Сега в Анталия с нетърпение очакват откриването на ново съоръжение - "The Land of Legends", което наричат още "турския Дисниленд". Планира се атракционът да бъде открит тържествено на 1 юли т.г.


"Архитект" на "турския Дисниленд" е Франко Драгоне - известно име в световния увеселителен сектор.


Разположен върху площ от 800 000 кв.м., той е построен в курорта Белек от 5-звездния хотелски комплекс Рихос, чийто собственик Феттах Таминдже е много близък с Ердоган.


Новото съоръжение е коренно различно от съществуващите хотели и увеселителни заведения в Анталия. Подобно на венецианските канали ще се предлагат разходки с гондоли, повишаващи адреналина водни активности, като сърфиране сред гигантски вълни, 525 метрова водна пързалка, представления върху вода и др. А със 111-метровата си кула The Land of Legends ще се откроява на панорамата на турското средиземноморие.


"Досега в Анталия инвестирахме главно в хотели и в съоръженията за морска почивка. Но туристическият сектор вече се нуждае от дестинации, като The Land of Legends, които "отключват" въображението, осигуряват разнообразие както на чуждите, така и на местните туристи, на младите хора", обясняват от офиса на компанията.


За да осъществят замисъла, от Рихос ангажирали известното име в световния увеселителен сектор Франко Драгоне. Смятат, че известният режисьор на шоу-спектакли в Лас Вегас, в Русия, Париж и др., които се гледат от над 100 млн. души по света, ще пренесе тази атмосфера в Анталия и така ще привлекат посетители от чужбина.


Около 1,5 млрд. турски лири са инвестирани досега за огромния увеселителен парк, който е първият по рода си в Турция. Но той ще продължи да се разширява, като до окончателното му завършване през 2018 г., общата инвестиция ще достигне 4 млрд. долара.


Планира се годишно около 15 млн. души да посещават "турския Дисниленд" в Белек. Около 700 души ще бъдат обслужващ персонал, а когато бъде завършен окончателно, персоналът ще надхвърля 4 000 души.


Другата атракция в Анталия е Ботаник Експо 2016 г., което бе открито през април. Разположено на площ от 1120 декара, изложението предлага много интересни и оригинални ботанически статуи, биоразнообразни предмети, проекти за т.н. зелени градове и много други.


В първото Ботаник Експо със свои изложбени павилиони участват близо 50 страни. Тези дни Германия откри своя павилион.
Но Ботаник Експо 2016 досега не оправда очакванията за бум на посетители, поради слабия туристически сезон. За да наваксат, в Анталия през следващите месеци са планирани концерти на музикални икони, като Риана и Таркан, както и шоу на известния илюзионист Петер Марвей.


В същото време в Анталия очакват прилив от местни туристи през ваканцията за Рамазан Байрам, който да запълни поне до известна степен празните хотели. Ваканцията започва на 3 юли и ще бъде 9 дни.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed