28 Апр. 2024

Вие сте тук

Турският министър на културата започна визитата си у нас от Международен панаир Пловдив

06.11.2012

Юбилейна грамота за 120-годишнината на Международен панаир Пловдив и Златен ритон – най-високата награда на изложението „Винария“, бяха първите подаръци, които получи министърът на културата и туризма на Турция  Ертугрул Гюнай на българска земя. Неговата официална визита у нас  започна в Международен панаир Пловдив, където високият гост бе посрещнат от българския си колега Вежди Рашидов и бизнесмена Георги Гергов.

 

Надявам се  да имаме наши изложения в това хубаво място, каза Ертугрул Гюнай, който посети Международен панаир Пловдив, за да се запознае с възможностите, които предоставя  за бизнеса и  туризма.  Със залите си за делови  и културни прояви панаирът в Пловдив  може да бъде основа за общи проекти в областта на културния туризъм,  добави той.

 

Министър Гюнай съобщи, че Турция стартира проект, обхващащ и съседни страни. Туристи от САЩ, Китай и други далечни държави, които  идват Истанбул, ще бъдат водени и в България, за да се ускори развитието на туризма в региона, поясни той.

 

Вашето посещение в Международен панаир Пловдив е сериозен жест към бизнеса и към политиката, която трябва да се води между нашите две страни по отношение на бизнеса, каза Георги Гергов, преди да връчи на госта специалната грамота по повод 120 г. от създаването на националния изложбен център. Каня Ви да посетите Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“, която е свързана и с туризма, добави той и подари на  Ертугрул Гюнай пластиката „Златен ритон“, дело на Свилен Костадинов.

 

В представянето на Международен панаир Пловдив Георги Гергов акцентира на възможностите за обмяна на опит между турски и български фирми и на активизирането на икономическите връзки между България  и Турция.  Свързва ни една и съща география, можем заедно да работим за общото развитие и вярвам, че подемът на турската икономика ще се отрази на целия регион, отвърна министър Гюнай. Той подари на Георги Гергов изникска керамика, която се произвежда от 15.век и се смята за един от върховите образци на турското изкуство, и луксозен албум на град Измир.

 

 „Нашата държава трябва да разработи много сериозна политика за културния туризъм. Добросъседските отношения с Турция и нейният опит в тази област ще ни бъдат много полезни“, подчерта министърът на културата Вежди Рашидов. Той припомни, че миналата година Истанбул беше европейска столица на културата, и заяви, че опитът на Турция ще помогне на България в нейната подготовка за домакинството през 2019 година. 

 

В делегацията, придружаваща министър  Ертугрул Гюнай, са включени президентът на Асоциацията на турските туристически агенции Башаран Улусой, ръководители на културни институции, журналисти.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed