20 Апр. 2024

Вие сте тук

Туроператори без лиценз продават пакети онлайн

13.03.2012

Голяма част от туроператорите, които предлагат услуги в интернет, са с отнет лиценз. Това заяви днес председателят на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ Веселин Златев на форум, посветен на Световния ден на потребителите - 15 март.

 

Той посочи конкретен пример със софийска туристическа фирма с отнет лиценз, която регистрирала втори, също отнет, и съществуваща в момента с трети такъв. Ето това е нещо, което може и трябва да притеснява българския потребител, коментира Златев. Шефът на КЗП отказа да назове името ва фирмата с аргумента, че тече съдебно производство.

 

Проверки на предлаганите пакетни летни почивки са установили, че най-честите нарушения са несъответствие на предлаганите услуги с действителността. Например обявява се, че настаняването е в четиризвезден хотел, а се оказва, че той не предлага услуги за тази категория. С други думи хотелът е "три" и по-малко звезди.

Сто двадесет и две са фирмите, които в момента предлагат т. нар. договори за продажба от разстояние. Относителният брой на жалбите по отношение на тези търговци обаче е по-малък от жалбите и сигналите, които идват от други организации, посочи Златев. По думите му това означава, че сайтовете за колективно пазаруване се ползват много активно. Той дори прогнозира, че в следващите години и дори месеци те ще бъдат в основата на потребителското търсене.


Веселин Златев съобщи още, че комисията е предприела от тази година секторен преглед на всички договори и общи условия, които са изложени от големи български фирми, туроператори, банки. Идеята е да се видят общите условия при предлаганите туристически продукти и при потребителските ипотечни кредити. До няколко месеца ще има пълен анализ на ситуацията.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed