19 Апр. 2024

Вие сте тук

Туркменистан откри летищен терминал с формата на птица за 2,3 милиарда долара

19.09.2016

Туркменистан откри терминал за 2,3 милиарда долара на международното летище в Ашхабат като част от опитите си да стане световен транспортен възел и да компенсира силния спад на традиционните си приходи от газ и износ, предаде Ройтерс.

Според РИА Новости пропукателната сособност на летището, разполагащо с три терминала (пътрически, ВИП и товарен), е около 2000 пътника за час. То може да приема самолети от всеки тип и товароподемност и да осигурява международни стандарти за обслужване. Дължината на двете писти за излитане е 3800 метра. Общата площ на терена, на който е разположен летищният комплекс, е 12 000 декара.

 

На церемонията на откриването новото летище получи сертификат от Книгата на Гинес за най-голямо в света архитектурен орнамент върху покрива на основния терминал, който има площ 705 кв.м.


Централноазиатската пустинна страна с 5-милионно население има строга визова политика и привлича само 100 000 туристи на година. За Азиатските игри на закрито догодина обаче очаква по-голям брой посетители.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed