28 Март 2024

Вие сте тук

"Туристическият Давос" се откри днес в Истанбул

16.02.2017

Световен туристически форум бе открит днес в Истанбул. В третата по рода си инициатива, която специалистите определят като "туристическия Давос", участват близо три хиляди души - министри на туризма, специалисти в сектора, интелектуалци, неформални организации от около 20 държави.


Сред участниците са Ранди Зукърбърг, изпълнителен директор и основател на Зукърбърг Медия и бивш директор на Фейсбук, бившите министри на Великобритания Джак Строу и Дейвид Милибанд, президентът на компанията "Яндекс" Аркадий Волож и други, които участват с изложения в кръглите маси в рамките на форума.


Световният туристически форум се провежда тази година на фона на кампанията на турската страна за привличане на повече туристи от цял свят след драстичния спад миналата година заради терористичните атентати. Стремежът е за връщане и на руските туристи в Турция, след като през 2016 г. туристическите посещения от Русия паднаха почти до нула заради кризата със сваления руски самолет. Преди това близо 4 млн. руски туристи посещаваха годишно Турция.


Турският премиер Бинали Йълдъръм, който говори на откриването на форума, призова чуждестранните туристи да посещават по-често Турция и специално Истанбул. "Чуждестранните туристи няма защо да се безпокоят за сигурността си, Турция е толкова сигурна, колкото е сигурна и Америка", заяви той.


Министърът на туризма и културата Наби Авджъ посочи, че туризмът в Турция през последните години успешно съчетава десетки разнообразни дестинации - исторически и природни забележителности, морски, термален, здравен, ски туризъм, религиозен туризъм, планински, яхтен, подводен и пр.


"444 морски плажове в Турция са отличени със син флаг, което я поставя на второ място в световната класация", каза министър Авджъ. Не на последно място той постави увеселителния сектор и гастрономията, които успешно се вписват в туристическите дестинации и бележат значителен ръст.Турският министър специално отбеляза кампанията, която бе предприета по инициатива на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - "Вземи съседа си и ела в Турция". По думите на Авджъ тя е станала много популярна в европейските държави, където живеят много турски граждани.


На форума, който ще продължи 3 дни, ще бъдат обсъдени актуалните проблеми на туристическия сектор, сред които са предприемачество, шопингтурове, бъдещето на здравния туризъм, гастрономически маршрути и др.


Ще бъдат раздадени и наградите на Световния туристически форум в общо 35 раздела.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed