20 Апр. 2024

Вие сте тук

Туристическият бранш подготвя предложения към правителството

08.11.2012

2012 година е най-добра за българския туризъм, но въпреки това сме далеч от резултатите, постигнати  през 1989 г., когато България посрещна 10,5 млн туристи. Това заяви председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев по време на кръгла маса, посветена на проблемите на българския туризъм. Организатори на проявата, проведена в рамките на изложението СИХРЕ, са Българската туристическа камара, Интер Експо център - София и Националната ХоРеКа асоциация.

 

Средният дневен приход от един чуждестранен турист тази година е 60 евро. В сумата се включват не само престоят, но и други услуги, които те ползват, уточни той.

 

Близо 2 млрд лв са приходите от български туристи, които според него не се отчитат от официалната статистика.

 

Като положителна страна на българския туризъм проф.Тончев посочва качествената материална база. Не малко обаче са и негативите, каза той. Като един от най-съществените недостатъци той посочва липсата на стратегия за развитие на туризма в България. По думите му преди няколко години държавните органи са приели разработена от БТК стратегия, но без фиксираните в нея срокове и суми. „А една стратегия без пари и срокове е пожелателна, а не задължителна“, подчерта той.

 

Морският туризъм е хранил и ще продължи и в бъдеще да храни България, е категоричен проф.Тончев. По данни на БТК 68% от приходите на страната са от морски туризъм, около 20% - от вътрешността на страната, а всички останали видове туризъм дават не повече от 10-12%.

 

Важно е държавата да фокусира вниманието си върху малкия и средния бизнес, защото 70% от легловата база е в хотели, които разполагат между 10 и 50 стаи, подчерта Цветан Тончев. Необходимо е и да се намали тежестта за малкия и средния туристически бизнес, която е значително по-висока, отколкото в много други европейски държави и е съпоставима сами с Дания.

 

От БТК са разработили проект на документ, който да бъде представен на правителството. Предстои обсъждането му с други браншови организации, за да може целият туристически бранш да застане зад исканията.  От туристическата камара очакват повече неправителствени организации да се включат в обсъждането и да формулират своите предложения, за да бъде разработен един качествен документ с исканията на целия туристически отрасъл.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed