04 Май 2024

Вие сте тук

Туристическият бранш не иска по-високи осигуровки

04.10.2011

Браншовата камара по туризъм оттегли подписа си под споразумението за 14,6% ръст на минималните осигурителни прагове за 2012 г. След съгласуване с останалите бизнес сдружения в отрасъла камарата предлага да се запазят сегашните нива.

"Въпреки увеличените с 8% приходи от летния туристически сезон, средното натоварване на хотелите е под 30%. В същото време се увеличиха ДДС, данък сгради, такса смет, разходите за ток. Всичко това води до по-бързо нарастване на разходите от приходите", се казва в писмо на Браншовата камара по туризъм до министъра на труда Тотю Младенов.

Понеделник беше крайният срок за преговори между работодатели и синдикати за нови осигурителни прагове. Сключените споразумения са 45 от общо 81 икономически дейности. Средният процент на увеличение на праговете е малко под 7%. Бизнесът настоява министърът на труда да запази непроменени праговете в сектори, където не са постигнати договорености. За малките и средните фирми те трябва да са препоръчителни, а не задължителни, иска още БСК. Синдикатите обаче предупредиха, че ще си оттеглят подписите от всички споразумения, ако Тотю Младенов не наложи административно договорения среден ръст от 7% и за непостигналите съгласие браншове. Това щяло да лиши бюджета от 150 млн. лв.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed