29 Март 2024

Вие сте тук

Туристическият бранш в Гърция се опасява от рецесия заради данъчните промени

09.05.2016

Туризмът - "тежката индустрия" на Гърция, тази година е застрашен от рецесия, като в бранша се опасяват, че сезонът може да е по-слаб от миналата година заради одобрените снощи от парламента нови по-високи данъци и такси, съобщи в. "Имерисия".


Промените бяха приети, за да може Гърция да продължи да получава помощи от своите междунардни кредитори.
Предвидената в тях такса хотелска нощувка ще сложи край на туризма, това ще е последната мярка, която ще тласне туризма към рецесия, смята председателят на Асоциацията на гръцките туристически агенции Андреас Андреадис.


Пред местен телевизионен канал Андреадис предупрежди, че туризмът в Гърция, който тази година стартира обнадеждаващо, може да се окаже неконкурентноспособен заради повишените данъци и такси в отрасъла.


Новата такса нощувка, която се очаква да бъде в размер от едно до пет евро, в зависимост от категорията хотели, засега се спряга като вариант, но не е сигурно, че ще бъде приложена.


При всеки случай обаче гръцкият туристически продукт ще бъде повлиян от предстоящите данъчни мерки, тъй като ставката на ДДС се увеличава от 23 на 24 на сто, пише вестникът.


Изданието припомня, че от миналата есен ставката на ДДС е скочила за нощувка от 6,5% на 13%, в общественото хранене тя е повишена от 13 на 23%, и че всичко това е довело до спад на конкурентноспособността на гръцкия туристически продукт.


Увеличената ставка на ДДС в общественото хранене, за която се смята, че съставлява 25 на сто от разходите на един турист, и налагането на такса нощувка е твърде вероятно да доведе до спад на туристическия поток и на резервациите, тъй като този данък в други държави, конкурентни на Гърция, е по-нисък. Всичко това става в момент, когато европейците планират своята лятна почивка, пише още изданието.


По данни на гръцката централна банка миналата година Гърция е била посетена от 26 милиона туристи, като приходите от тях са възлезли на 14 млрд. евро. Първоначалната прогноза за тази година бе за 27,5 млн. туристи и 15 млрд. евро приходи.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed