28 Апр. 2024

Вие сте тук

Туристическият бранш във Варна иска регламентиране на проституцията

01.12.2012

Необходим е национален регламент за оказването на сексуални услуги, смята председателят на Варненската туристическа камара Марин Нешков. Той участва в дискусия, посветена на употребата на алкохол, секс и опиати от чуждестранните гости. Мнението му подкрепиха и другите участници в разговора.


През отминалото лято в курорта  "Златни пясъци" са отседнали около 500 000 туристи, половината от които в младежка възраст. По изчисления на експертите всеки от младежите е похарчил при престоя си поне по 100 евро за алкохол, а тези, които ползват опиати - и още толкова пари за тях. Неофициално се знае, че хотелите вземат такси за "вкарване" на проститутка от гостите, посочи директорът на туристическия колеж във Варна Стоян Маринов. По думите му сумите варират между 30 и 50 лева, в зависимост от категорията на хотела. Отделно клиентът плаща на проститутката.

 

Грубите изчисления сочат, че за всички тези забавления през лятото само в комплекса "Златни пясъци" са се "завъртели" около 75 милиона евро, но съвсем малка част от тези пари са били обложени с данъци, коментираха специалистите. Заплахите от т. нар. АСО /алкохол, секс, опиати/-туризъм са сериозни, посочи Маринов. По думите му това отблъсква по-възрастните чужденци, свива се сериозно търсенето на музеи и екскурзии, нараства рискът от криминални прояви, а качествените обслужващи български кадри бягат в чужбина, тъй като там могат да работят спокойно.

 

Проституцията в България е била регламентирана до 1918 година, припомни Маринов. Той отбеляза, че има редица европейски държави, включително основните ни конкурентни дестинации - Турция и Гърция, които имат закони за секс-услугите. Кметът на Варна Кирил Йорданов коментира, че в момента режимът в страната е лицемерен - проституцията уж е забранена, но има голямо предлагане на такива услуги. По думите му държавата трябва да заеме ясна позиция. Ако има забрана, тя трябва да се спазва, а нарушителите да се наказват, ако няма да има забрана - да се приеме закон, който да регламентира правилата, обобщи Йорданов.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed