24 Апр. 2024

Вие сте тук

Туристическа борса По пътя на слънцето започна в Павел баня

31.03.2011

кукери павел баня

Павел Баня не иска да бъде балканска СПА столица, а да лекува пациенти. Това каза   д-р Мирослав Минчев, един от водещите специалисти в областта на балнеологията, по време на дискусия за бъдещето на туризма в региона. „Уникална балнеология с 50-годишна история” е мотото, под което курортът иска да се развива в бъдеще, каза заместник-кметът на общината Йордана Енева. По думите й тук ще използват съчетанието между балнеология и културни дадености, за да популяризират общината.

Туристическата боркса „По пътя на слънцето”, организирана от Регионална туристическа асоциация „Стара планина” за пръв път в Павел баня е първа стъпка в тази насока. По време на борсата се провежда и журналистически тур, финансиран от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по оперативна програма за подкрепа на ефективен национален маркетинг на туризма. В рамките на тура домакините от РТА Стара планина и община Павел баня разчитат да популяризират местните забележителности и атракции и да привлекат в региона повече посетители.

От седем естествени и сондажни хидротермални източника в Павел баня бликат минерални води с температура от 50 °С до 61 °С и с общ дебит 16 л/сек, или 1 400 000 литра в денонощие. Те са с ниска минерализация, хидрокарбонатно-натриеви, леко алкални, радонови. Има и два хидротермални източника с нерадонова минерална вода и един с по-ниска температура на водата – 31 °С. Това предоставя възможности за индивидуализиране на балнеолечението на пациентите.

Засега дебитът на питейната вода е достатъчен за захранването на града въпреки възникването на нови хотели и санаториуми. Дебитът е 21л/сек и ресурсът се използва на 99%. За разлика от други общини, които са кандидатствали да им бъде предоставена минералната вода, в Павел баня това не е възможно, защото условието е да има поне 50% свободен капацитет, поясни Енева. Ако строителството е разумно, няма опасност водата да не стигне, смята тя.

Засега най-голям потребител на минерална вода за лечение са санаториумите на "Профилактика, рехабилитация и отдих", както и "Специализирани болници за рехабилитация" към Министерството на здравеопазването. С наличието на минерална вода могат да се похвалят и хотелите, в които тя се използва в басейните и за водни процедури. Поради високата температура водата се охлажда, преди да бъде отведена в басейна.

Инфраструктура, реклама и законодателни промени са трите направления, в които работи общината. Подменена е значителна част от водопровода, а канализацията обхваща 95% от Павел баня.


Жителите на града се гордеят и с парковото пространство от около 970 дка, което създава неповторим уют и атмосфера на почиващите. На територията на общината има 3500 дка овощни насаждения, предимно череши, ябълки и малини, както и почти 6000 дка розови насаждения, чийто цвят се преработва в 11 розоварни. Засега обаче те не се използват като ресурс за развитие на селски туризъм.

През 2008 г. В общината са реализирани 200 хиляди нощувки. Само година по-късно броят им е спаднал до 90 хиляди. През миналата година е имало ръст 10% и от общината очакват предстоящият сезон да е добър.


THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed