24 Апр. 2024

Вие сте тук

Тръгва нова процедура за 55 + програми за Испания

21.06.2011

Испанската компания Segittur обяви новата процедура за избор на фирми, които да организират и рекламират 7-дневните почивки за възрастни, известни като програма 55+ през сезон 2011/2012 г.

Съобщението за новата процедура за избор на туроператори в 19-те държави-участнички за новия сезон 2011/2012 е качено на сайта на програмата - www.europeseniortourism.eu. Туроператорите, които искат да кандидатстват, могат да представят документите си до 27 юни в офиса на Segittur. На сайта на същата компания (www.segittur.es) може да бъде намерена и допълнителна информация за офертите за предстоящия сезон.

Дестинациите, включени в третото приложение на програмата за европейски туризъм на възрастни (Europe senior tourism), са Андалусия, Балеарските острови и Валенсия. Засега все още не е обявен конкурс за Канарските острови.

Испанското правителство започна тази програма през 2009 г. с цел подпомагане на икономиката и заетостта в туристическите райони по време на ниския и среден сезон - от октомври до април. От програмата могат да се възползват гражданите на 19 европейски държави, между които и България.

Пътуванията на възрастните хора от тези държави са частично субсидирани - със 100 или 150 евро

Офертите по програма 55+ включват самолетни билети в двете посоки (вкл. летищни такси), 7 нощувки в 3- или 4-звезден хотел, хранене сутрин, обед и вечер, и поне една екскурзия, както и екскурзовод с български език. 399 евро беше цената на почивка през изминалия сезон във Валенсия, Коста брава, Палма де Майорка и Коста дел Сол, предлагани от българските туроператори. В България тези програми се предлагат от туристически консорциум “Дестинация Испания”. Неговите членове - “Аеротравъл”, “Бохемия” и “Профи турс” имат договор за изпълнение на тази социална програма на испанското правителство за развитие на туризма.

Над 10 000 български пенсионери са почивали в Испания, Кипър и Гърция по програмите за възрастни от есента на 2009 г. до тази пролет, съобщиха туроператори.

След като испанците стартираха програма 55+, подобни оферти за възрастни започнаха да правят и в други държави. Програми зазлатната възраст се предлагат за Кипър, Гърция и Хърватия.

Според туроператори тази есен пътуванията до Испания ще са по-малко, защото заради кризата в Северна Африкамного туристи са се пренасочили от дестинациите Египет и Тунис към курортите в Южна Европа.

За сметка на това обаче доста от круизните линии в Средиземноморе предлагат есенни пътувания на луксозни кораби за хора над 60-годишна възраст. Офертата е в рамките на 200-300 евро на човек.

От тази година и български Спа хотели започват да предлагат оферти 55 плюс. Оферти в петзвезден хотел за пет нощувки са 300 лв или три пъти по-малко, отколкото за останалите туристи.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed