29 Март 2024

Вие сте тук

Труд: В туризма не вдигат цените, но намаляват заплати

10.05.2011

Близо два пъти са повишени данъците върху туризма от т.г., пише ."Труд", като се позовава на представители на бранша  във Варненско. Според хотелиерите Хотелиерите те няма да повишават цените на услугите,  но може сда се наложат компромиси с работната ръка. Вестникът цитира  председателя на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев, според когото заплатите в ресторантьорския бизнес вече са наполовина по-ниски в сравнение с миналата година, но  минималните осигурителни прагове в туризма като цяло са се вдигнали с близо 50% за последните 3 г.

Данък сгради и такса смет във Варненско се изчисляват по пазарна стойност на имота, но отпреди 3-4 г. Така базата, върху която е начислен налогът в Златни пясъци, е 750 евро/кв. м. “Ако някой намери купувач на имо предтите там на тази цена, ще внесем комисиона в полза на бюджета”, коментира Щерев.

Туристическият данък вече е минимум върху 30% заетост на легловата база за цялата година. По Северното Черноморие обаче активният сезон е от 15 юни до 15 септември. “Дори тогава средната заетост е 60-65%, а разпределена за цялата година, излиза под 30%”, пресмята хотелиерът. ДДС за организирания туризъм също е увеличен от 7 на 9%.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed