19 Апр. 2024

Вие сте тук

Трудна година за туристическия сектор в Турция

06.01.2016

С първия ден на новата 2016 г. влязоха в сила санкциите, които Москва наложи на Турция заради сваления руски бомбардировач от турски изтребители край сирийската граница на 24 ноември. Експертите оценяват, че санкциите ще засегнат най-силно туристическия сектор на Турция, т.нар."икономика без комини", и прогнозират, че 2016 г. ще бъде много трудна за турския туризъм, съобщи БТА.


Над 4 млн. руски туристи посещаваха годишно Турция през 2012 и 2013 г. и се превърнаха във втория по численост контингент след германските граждани. Около 80 процента от тях почиваха в Анталия, като броят на предпочелите средиземноморския курорт руснаци достигна 3 млн. души през 2013 г., осъществени бяха 29 500 чартъра.


През 2014 г. числото на руските туристи значително спадна, около 800 хиляди руснаци по-малко посетиха страната, въпреки че Турция предоставя преференции за чартърите с руски туристи в размер на 6-7 хиляди долара.


Заради сваления бомбардировач Су-24 обаче руският президент Владимир Путин забрани чартърните полети за руските туристи, за да навреди на туристическия сектор. Специалисти прогнозират, че ако кризата се проточи, може да се очаква катастрофален спад от май до края на сезона.


В същото време според експертите не само самолетната криза, но и страхът от терора ще се отразят негативно на турския туризъм. Терористичните атентати в Анкара, Париж, Тунис, войните в Сирия и Афганистан, терорът на джихадистите от ДАЕШ ("Ислямска държава") всяват страх сред европейците, които се отказват от пътувания в Турция.


Макар че няма драстични отлагания на резервации, все пак се очаква, че ще има спад на европейските туристи. От 1 млн. французи, посещаващи годишно Турция, след нападенията срещу редакцията на френския седмичник "Шарли ебдо", посещенията са намалели с 20 на сто. По-малко са туристите от Италия, Испания, Холандия и Великобритания, където загубите са между 10 и 30 на сто.


Негативният имидж, който заради някои практики се създаде спрямо Турция като "сипматизираща на джихадистите", също отблъсква чуждестранните туристи, посочва специалистът Айхан Беркант. Той очаква над туризма да продължи да виси "дамоклев меч".


Изключение от общата тенденция на спад правят единствено германските туристи. При тях има увеличение от около 6 на сто. Това обаче не е достатъчно за да покрие загубите, които турският туризъм ще претърпи от намаляването на пътуванията на руските и европейските туристи като цяло, посочват специалистите.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed