19 Апр. 2024

Вие сте тук

Троянският Музей на занаятите чества 50-годишнина

18.05.2012

Как се точи на грънчарско колело, как се изработват бижута, как се рисува троянска носия и много други интересни неща ще могат да видят посетителите на Музея за народни занятия и приложни изкуства в Троян в нощта на музеите, съобщават от там.

 

За трети път желаещите ще могат да посетят музея безплатно тази вечер. Точене на грънчарско колело ще демонстрира художничката Снежана Янева, а Йова Петкова от местния Център за работа с доброволци към троянското читалище "Наука - 1870 г." ще покаже как се изработват бижута. Археологът Стилиян Иванов ще разкаже каква е технологията на археологическите проучвания.

 

В атракционния кът на музея посетителите ще могат да се облекат в традиционни народни костюми и воев нни униформи и да се снимат на фона на стара фотография на Троян. Възпитаниците на детската школа по изобразително изкуство към троянското читалище ще покажат уменията си, рисувайки на място традиционната троянска носия. Основното събитие в тазгодишната "Нощ в музея" е състезанието "Ние обичаме България 3". Участниците ще трябва да покажат уменията си да месят хляб, да играят ръченица и право хоро. На финала към небето ще политат десет светещи фенера с националния трибагреник.

С Нощ в музея започват събитията, посветени на 50-годишнината на културната институция.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed