25 Апр. 2024

Вие сте тук

Трима римски императори във фокуса на изложба за Световния лимес конгрес

10.08.2012

В Русе се подготвя археологическа изложба, в центъра на която сред древните скуптори ще са главите на трима римски императори - Каракала, Гордиан III и Марк Клодий Пупиен Максим, съобщиха от Регионалния исторически музей.


Изложбата ще е под наслов "Всекидневният живот на римския легионер на Долен Дунав", организирана в подготовка на Световния лимес конгрес, който ще заседава в Русе от 6 до 11 септември 2012 г.


Главата на Каракала (Марк Аврелий Север Антонин Август) е от мрамор, с големина 13 см, открита през 1977 г. в Принципията на лагера на Първи италийски легион в Нове (при Свищов). Датира се от началото на второто десетилетие на III век. В изложбата ще бъде поставена и главата на император Гордиан III (Марк Антоний Гордиан), управлявал от 238 до 244 г. Главата е част от бронзова статуя, открита в Никополис ад Иструм - днес село Никюп, Великотърновско. Ще бъдат изложени и бронзови фрагменти от главата на император Марк Клодий Пупиен Максим.


През септември Русе ще бъде домакин на Световния лимес конгрес, който се организира за 22-ри път. За дискусиите се очакват около 400 експерти и специалисти от 15 държави, изследващи римската археология по границите на Римската империя. Конгресът заседава от 1948 на всеки три години.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed