02 Май 2024

Вие сте тук

Трайчо Трайков пред City Club–Лондон: Алтернативният туризъм ще повиши добавената стойност

09.11.2011

През декември от британската столица ще започне представянето на България зад граница като добра инвестиционна дестинация

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков разговаря снощи (8 ноември) с членовете на City Club–Лондон. Срещата бе в рамките на посещението му в британската столица, където той участва в представянето на България на световното туристическо изложение WTM.

Министърът сподели с младите българи впечатленията си от българската програма на изложението, която през тази година бе с акцент върху културния туризъм. Средногодишно бюджетът за реклама в туризма през последните години е бил около 5-6 млн. лева. През 2011-а за финансиране по оперативна програма „Регионално развитие“ са заделени 23 млн. лв., каза Трайков. Той допълни, че отделно от тази сума правителството инвестира 150 млн. лв. за развитието на туристически атракции.

През следващата година предстои изложба на тракийски златни съкровища в Лувъра. Да покажем златото си е много приятен и позитивен начин за реклама на страната, подчерта Трайков. По този повод членовете на City club предложиха сътрудничеството си за организиране на подобна изложба и в Лондон.

В областта на туризма правителството работи за повишаване качеството на продукта и привличането на по-платежоспособни туристи, отбеляза министърът. Приходите ни в момента от един турист са между 70 и 90 евро на ден. По думите на Трайков трябва да продължим усилията си за осигуряване на по-висока добавена стойност, като развиваме алтернативни форми на туризъм.

Членовете на City club се интересуваха от мнението на министъра по разнообразни теми – влиянието на кризата в Гърция върху българската икономика, работата на търговските ни представители в чужбина, либерализацията на енергийния пазар в България, бъдещето на ВЕИ проектите в страната, инвестиционния климат и мерките за привличане на инвестиции, насърчаването на производството и износа и други.

Визията на правителството и на МИЕТ за развитие на българската икономика бе една от най-обсъжданите теми на срещата. Проблемът е, че добавената стойност от иновации при нас е много по-ниска от средното равнище в ЕС – 23% срещу 46%, посочи министър Трайков. Това мотивира усилията на МИЕТ, насочени към префокусиране на оперативна програма „Конкурентоспособност“ и приоритетно финансиране на иновативни производства, които създават висока добавена стойност и устойчив растеж, каза още той.

Правителството работи активно и в много посоки за привличане на инвестиции, посочи министър Трайков пред участниците в срещата. Като пример той изтъкна промените в Закона за насърчаване на инвестициите, които позволяват възстановяване на част от средствата при приоритетни проекти. Министър Трайков анонсира пред членовете на клуба предстоящата в началото на декември конференция в Лондон за представяне на предимствата на България като инвестиционна дестинация. Това е първото от общо осем подобни събития в различни държави, посочи той.

Поредицата от мерки, насочени основно към малките и средните предприятия и техния експортен потенциал също бяха една от дискутираните теми. Министър Трайков илюстрира част от тези усилия с пускането на новия експортен портал за фирмите, финансирането на участието на малките и средните предприятия на търговски изложения в чужбина, специално насочените схеми по ОП „Конкурентоспособност“ към експортно ориентирани компании. Въпреки кризата през миналата година износът се увеличи с 33%, а през тази ръстът e 40%, отбеляза министър Трайков.

Промените в Закона за енергетиката, които в момента са подложени на обществено обсъждане, предвиждат отделянето на ЕСО като независим преносен оператор, каза Трайков в отговор на въпрос за преструктурирането на БЕХ и либерализацията на енергийния пазар. Регулираният сегмент на пазара ще бъде намален, като на него останат само домакинствата и малките фирми. По отношение на електроенергийната борса плановете предвиждат да се работи за създаването на регионален пазар – първо с Румъния, а на по-късен етап и с други държави от региона, посочи министърът. Платформата вече е готова и работи в тестов режим от няколко месеца.

Българският City Club в Лондон е основан през 1997 г. от група българи, работещи в лондонското Сити. Клубът избира за свой председател Негово Кралско Височество принц Кирил Български.

Сити клубът бързо набира популярност сред български и други специалисти в лондонското Сити, които се интересуват от страната ни. Той се включва в различни социални, благотворителни и други инициативи, свързани с България. Още от формирането му акцент в дейността на клуба е създаването на мрежи сред професионалисти, бизнесмени и други хора с отношение към страната ни. Клубът води активен диалог с българското правителство по икономически и инвестиционни въпроси.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed