04 Май 2024

Вие сте тук

Трайчо Трайков: Безличният имидж е проблем и възможност

01.03.2011

THExperts

За репутацията на България е важно не едно, две или пет събития, а ежедневна работа, която показва, че страната е ценна за останалите, че е интересна, че останалият свят ще изгуби, ако тази страна изведнъж изчезне. Това заяви пред БНТ тази сутрин министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод днешния семинара "Брандинг България", с участието на Саймън Анхолд, пионер в изграждането на образи на отделни страни.

Според Анхолд България има безличен имидж - не е известна на  хората по света. Това според министъра е не само проблем, но и възможност, защото ако имиджът е отрицателен е много по-трудно нещо да се промени. Министърът подчерта, че има разлика между общата репутация на една страна и това как се продава отделен продукт - например туризма.

"Ако рекламираме България като туристическа дестинация това е различно от това да създаваме репутацията на нашата страна." Според Трайков продаването на туристическата услуга е много по-лесно за управление, отколкото цялостния образ на България, защото в неговото изграждане участва абсолютно всеки.

Всеки чужденец, който идва в България, се обогатява от това, което вижда, от преживяването, което намира и всеки българин, с който се срещат хората трябва да е доказателство за това, каза Трайков.

Има само един по-лош сценарий от това да се славиш с негативен имидж - да нямаш никакъв имидж. В момента България страда именно от това. Тя е безлична страна, някъде в Източна Европа. Ако попитате някой европеец какво знае за България, информацията му се изчерпва с "май имате море, на което германците ходят, защото е евтино".

На въпрос защо страната ни не трябва да запази мястото си на картата Трайков заяви, че всеки, който идва в България, се обогатява в сърцето си от това, което вижда, от преживяването, което намира.

В известна степен всяко правителство е един бранд мениджър или управляващ марката на страната си за известно време. Той може съвсем малко да промени нещо на негова отговорност, но  онова, което остава след нас, да не става по-лошо, подчерта министърът.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed