23 Апр. 2024

Вие сте тук

Трайков: Ред в Слънчев бряг трябва да има, въпросът е как да бъде упражняван

12.06.2011

До седмица трябва да има общо становище за регулациите в комплекса. До края на юли –

решение на юридическия казус за собствеността на инфраструктурата

 

Ред в курорта Слънчев бряг трябва да има, въпросът е как да бъде въведен и упражняван. Около това становище се обединиха представители на Съюза на собствениците и мениджмънта на държавното дружество Слънчев бряг АД на среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщиха от министерството. В дискусията участва и ресорният зам.-министър Иво Маринов, представители на МВР, община Несебър, туроператори и др.

Слънчев бряг е снимка на много неща, които не искаме да виждаме в туризма си - и презастрояването, и трафика, и липсата на места за паркиране, и проблемите с обществения ред, и формите на алкохолен туризъм, коментира Трайков. Проблемите в курорта са заплетени и стоят нерешени от много години. Тази година новото ръководство на дружеството пое инициативата да намери решение на част от въпросите, свързани с осигуряването на сигурност и спокойствие за туристите в комплекса, регулиране на трафика, паркирането, таксиметровите услуги, зареждането на хотели, ресторанти и търговски обекти. Парадоксалното е, че търговското дружество се опитва да реши въпроси, които не е решила общината, подчерта Трайков.

На срещата стана ясно, че обсъжданията са протичали на широка основа с участие на бранша, търговци, доставчици, превозвачи, община Несебър, МВР. В писмо от февруари т.г. от Съюза на собствениците заявяват принципното си съгласие с мерките, които държавното дружество предприема. Затова сега е необяснимо защо преди началото на сезона напрежението ескалира, коментира министърът. „Никой не иска таксита, които взимат по 50 евро на туристите до Несебър, никой не иска редица от бараки, от които не можете да видите плажа, никой не иска като дойдат съседите ни от Румъния, да няма къде да си паркират колите. За всичко това трябва да се вземе решение и начинът за това не е с протести и с блокади, а с конструктивно сътрудничество“, категоричен бе министърът.

На срещата беше решено да бъде създаден съвместен екип от Съюза на собствениците, ръководството на акционерното дружество и ресорния заместник-министър, който до края на следващата седмица да излезе с общо становище по конкретните мерки за регулиране на дейностите и туристическите услуги в комплекса, както и допустимите начини за тяхното прилагане. Втора работна група ще търси решение на генералния проблем с инфраструктурата на Слънчев бряг. До края на юли групата трябва да разгледа наследения от поне 15 години юридически казус със собствеността на инфраструктурата и да излезе със становище как той може да бъде разрешен в полза на курорта и на туристите.в птъ

До срещата между хотелиери в Слънчев бряг и министър Трайков се стигна след масови протести на представители на Съюза на собствениците в Слънчев бряг и блокади на пътя, както и разговори с ресорния заместник-министър Иво Маринов в петък, когато е било решено да се търси решение на проблема.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed