18 Апр. 2024

Вие сте тук

Традиционeн празник на биоягодата за десети път се проведе в Берковиц

03.06.2014

Дърво, окичено с ягоди,  посрещна гостите на десетия празник на биологичната ягода, който се проведе на 1 юни в с. Боровци, общ. Берковица. На полето, сред ягодовите насаждения, домакините от италианското дружество „Екотерра” бяха приготвили огромна шатра, където бяха настанени гостите.

Шоколадов фонтан с ягоди, ризото с ягоди и подаръци за всеки гост – разсад ягода, зарадваха всички присъстващи. Филмовите декори и живите цветя придадоха на празничната атмосфера на събитието един звършен вид. Програма с български народни танци и песни поддържаха доброто настроение на гостите и много от гостите от Италия се включиха в изпълнението на българско право хоро.

 

Сред поканените бяха почетеният консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо, областният управител и кметовете на Монтана и Берковица, партньори и контрагенти на най-големия производител на био продукция в България - фирма «Екотера», която е част от холдинга „Ригони ди Азиаго”.

 

До момента италианците са инвестирали в биологично земеделие у нас над 15 000 000 евро. Най-голямата ягодова плантация се намира в района на Берковица, в селата под връх Ком. Всяка година в околностите на Боровци и съседното село Благово се отглеждат по 500 декара екоягоди като средната стойност на сезон е производството на 800 тона биоягоди. Върху площ от 500 декара са и лешниците, които се изнасят за Италия. Малините са 200 декара. Има овощни градини с ябълки и сливи. Между 1 500 и 2 000 декара са зърнените култури. Фирмата сама произвежда разсада и фиданките като спазва стриктно правилата на биологичното земеделие.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed