29 Март 2024

Вие сте тук

Тоталната забрана на дивото къмпингуване се отменя

17.03.2016

Няма да има тотална забрана за къмпингуване. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на обсъждане на предложенията за промени в Закона с участието на екологични организации, туристически бранш, местна власт.. Член 207а от предложенията за промени в Закона за туризма в този си вид ще отпадне, защото е неработещ, допълни тя.


Според разпоредби на този член се предвиждаше за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по този закон къмпинги да има глоба 200 лева. В случай, че от къпмингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или други вредни последици за природата, наказанието да е глоба в размер на 1000 лв., освен ако деянието не подлежи на по-тежко наказание. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди, се предвиждаше още в предложенията за промени в Закона.


Ангелкова обаче подчерта, че е необходимо да се изясни що е то къмпинг и какви са правилата и реда за къмпингуване. 

Целта на срещата беше да събере на едно място заинтересованите страни, за да бъде намерен баланс в предложенията за опазване на околната среда и създаване на ред и условия за къмпингуване. Общественото обсъждане по промените в Закона за туризма бе удължено с две седмици.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed