28 Март 2024

Вие сте тук

Топ-10 зелени дестинации за 2012 г

31.10.2011

Екодестинациите продължават да набират популярност и да привличат привърженици. Специално за тях сайтът eTurboNews направи списък от 10-те най-привлекателни дестинации за 2012 г.

Екологията на Йордания позволява на туристе да се насладят незабравими преживявания. Сафари с коне или камили, посещение на бедуински селища, наблюдение на африканските оркси – изчезващ вид антилопи, визита в древната Петра, на Мъртво море или на националния резерват Дана са възможностите, поставени на първо място в класацията.

Борнео привлича с джунглата, плажовете, многобройните екзотични животни и над 5 хиляди редки растения. На туристите се препоръчва да посетят планината Кинабалу – едно място, което тепърва предстои да бъде открито от туристите, както и района на река Кинабатанганг, където живеят диви прасета, орангутанги, слонове и макаки. Местните еколози са спечелили много награди за закрила на природната среда. Тук се използва дъждовната вода и се извършва рехабилитация на болни диви животни.

Филипините през 2011 год влязоха в списъка на 20-те най-добри туристически дестинации, препоръчани от National Geographic. А остров Palawan е най-доброто екологично чисто място в страната. Тук гостите могат да наблюдават китови акули, морски костенурки, филипински орли – едни от най-редките птици в света, както и да открият за себе си уникалната местна екосистема на националния резерват Puerto-Princesa. В местните хотели гостите могат да опитат типични ястия за острова. Тук се организират и много образователни програми, свързани с природата на Palawan.

Белиз може да се похвали с 87 различни типа екосистеми, поради което "зеленият" туризъм е един от акцентите в развитието на туризма. В местните тропически гори обитават много животни. Любителите на древността могат да видят храмове на цивилизацията на маите, а дгмуркачите да оценят подводните разходки край втория по големина бариерен риф в света.

Ботсвана напоследък промотира висококачествени сафарита в делтата на река Окаванго, в пустинята Калахари, саваните на резервата Мореми и горите на природните паркове Чобе и Линянта. Екскурзиите се организират не само с джип. Желаещите могат да пътешестват пеша или с велосипед, да наблюдават природата от кон или да пътуват на слон.

В списъкса включени също Полша, 30% от територията на която е заета от национални паркове, Хърватия с възможностите за агротуризъм, джунглите на Гвиана, Ледниковият резерват на Аржентина и езерата на Етиопия.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed