За отбелязване на 50-та годишнина на френско-германското приятелство Ангела Меркел и Франсоа Оланд, които споделят обща страст към сиренето, ще посрещнат - от днес в Берлин, а от неделя - в Париж, - двадесетина майстори готвачи на държавни и короновани глави от цял свят, пише вестник Le Monde.
Бернар Восион ( на снимката), който за 40-те години, прекарани в Елисейския дворец е готвил на шестима президенти, и Улрих Керц (от германското канцлерство) заедно със събратята си от Кремъл, Белия дом, Бъкингамския дворец, парламента в Пекин, Южна Африка или Шри Ланка, ще бъдат приети лично от германския канцлер на 20 юли в Берлин, а после от президента Франсоа Оланд на 24 юли в Париж.
Обединени от 1977 г. в Клуб на шефовете на шефовете, неговите общо 25 членове ще отпразнуват и 35-годишнината на асоциацията си, която ги събира ежегодно в дадена страна, откакто е създадена от Жил Брагар - тънък познавач на хората, които ръководят кухните на държави лидери, принцове и кралски особи.
"През 1978 г. бяхме във Франция, през 1980 г. - в Швеция по инициатива на крал Карл Густав. Това начинание успешно продължава и днес, като целта е да се опознае гастрономията и изкуството да живееш във всяка държава, посетена от нашите майстори готвачи", отбелязва със задоволство Брагар пред АФП.
За гастрономия ще става въпрос, естествено, и на "закуската, която ще измайсторят заедно главните готвачи на френското президентство Бернар Восион (който работи в Елисейския дворец от 40 години и е готвил на шестима президенти) и Улрих Керц: със сигурност калкан от френска страна и нещо много германско, само че вероятно не свински джолан и кисело зеле, тъй като Ангела Меркел обожава зеленчуците", казва Брагар.
В Париж майстор-готвачите ще бъдат посрещнати от Ален Дюкас в ресторант "Жул Верн" в Айфеловата кула, където те ще се гощават, между другото с "щипка от рак с маринована хрупкава ряпа" , "златисти лангустини с кисели зеленчуци", "телешки медальон на тиган с гъби пачи крак на скара" и "охладени горски ягоди в собствен сос, поднесени със сорбе с бяло сирене", както се посочва "проектоменюто".
Когато става въпрос за важни личности се стига и до главоблъсканици: "Има неща, които те не обичат. При Франсоа Оланд това е артишокът. Мишел Обама е предприела кръстоносен поход срещу затлъстяването при юношите и държи на зеленчуците. Първата дама засади зеленчукова градина в Белия дом. Хилари Клинтън пък се раздели навремето с френския си главен готвач, тъй като намираше кухнята му твърде тежка", казва Брагар.
Франсоа Митеран "обожаваше морските дарове и гъшия дроб и ползваше услугите на готвачка от Югозападна Франция", но по-късно, заради болестта си, беше принуден да се ограничи с "менюта, съгласувани с лекаря му", припомня познавачът.
Никола Саркози беше забранил сиренето в хранителния режим на Елисейския дворец, но Франсоа Оланд го върна, тъй като и той, като Ангела Меркел, го обожава, допълва Брагар.
В традицията на първата среща, организира в Париж от главния готвач на бившия американски президент Джими Картър - Хенри Халър - и от Пол Бокюз, създал супата с трюфели "ВЖЕ" в чест на тогавашния френски президент Валери Жискар д'Естен, това "гастрономическо Г-20" завършва на 25 юли с посещение в прочутата фабрика за порцелан в Севър. Срещата "на върха" ще бъде съпътствана и от други събития в Берлин (от 18 до 21 юли - посещение в Райхстага, разходка с колело. . .), както и в Париж (от 22 до 25 юли - Версай, стоковата борса в Ренжис, южно от Париж. . .)