250 топ готвача от цял свят, притежаващи общо близо 300 звезди Мишлен, ще се съберат на 17 ноември в Le Louis XV в Hotel de Paris, Монако, за да отпразнуват 25-годишнината от присъждането на трите звезди на престижния кулинарен гид на ресторанта на легендата в световната кулинария Ален Дюкас.
Менюто е дело на звездния шеф, който ще изненада колегите си за четвъртвековния юбилей. Не е изненада, че той ще се фокусира върху местните продукти – от зеленчуците до рибата, а презентацията ще варира от най-семплата до най-изисканата, като целта е максимално да се запазят оригиналният вкус и аромати на съставките. „ Това е вкусът на Средиземноморието, съчетаващо море и слънце, и точно той е в центъра на кухнята, която създадох в „Le Louis XV“. Идеята не е нова. Ние започнахме всичко преди 25 години, но в днешно време се обръща значително повече внимание върху храненето“, казва той в интервю за британското списание Caterer&Housekeeper. Точно затова менюто няма да възкресява прочути ястия, а ще е преживяване на мига.
В деня на събитието пред колегите му ще бъдат представени около 100 различни местни продукта, част от които прочутият готвач ще използва, за да приготви 5-6 много семпли, по думите му, ястия.
Топ-готвачът припомня, че вече 25 години зеленчуците са във фокуса на неговата кулинария. В собствената си кухня има петима готвачи, които се занимават само с тях, което показва доколко сериозно възприема зеленчуците. Приготвянето им изисква много време, внимание и креативност, посочва Ален Дюкас.
Той признава, че никога не следва тенденциите. „Пътувам из целия свят и опитвам местната храна, но не копирам тенденции, а създавам собствени, това е по-добре, отколкото да ги следваш“, казва шефът. Ръководи се от това какво иска в момента, какво вижда около себе си и какво има в наличност. Здравословното готвене за него не е тренд, а начин на живот.
След като отвори школа за готвене, модерен тейк-ауей и шикозни хотели сега маестрото на кулинарията е на път да издаде готварска книга за най-малките и работи върху менюта за най-възрастните. Той продължава да обучава млади хора, защото според него едно от най-важните неща е промяната в мисленето им. Една от страстите му е да споделя познанията си с възможно най-голям брой хора и точно това е причината за създаването на Ducasse Education – това е мястото, където те могат да получат всякакъв вид консултации, включително и съвети за здравословно хранене, казва готвачът.
По думите му участието на шефове в телевизионни шоута е добре за промотиране на кулинарното изкуство. Колкото повече топ-готвачи се появяват на телевизионния екран, толкова повече хората говорят за тях. Щастлив съм, че в днешно време интересът към готварската професия е толкова висок, казва той.
Юбилейното меню ще включва:
Pan Bagna със зеленчуци
Скариди от Сан Ремо с нежно желе от риба и хайвер
Ризото с манатарки
Средиземноморски лаврак с лимоново конфи, печен фенел, червени чушки и лук
Патешки гърди със смокини, ябълков чипс и ябълково суфле
Селекция от местни кози сирена
Сорбе от диви ягоди и маскарпоне
Горещо суфле с пиемонски лешници
Сладки и шоколадови бонбони, приготвени от Ален Дюкас