29 Март 2024

Вие сте тук

"Течният шоколад за бедни" отбеляза половинвековен юбилей

19.05.2014

Течният шоколад Нутела (Nutella), наричан още шоколад за бедни, отбеляза през уикенда 50-я си рожден ден в Италия и целия свят.  


Прочутият продукт на италианския производител на шоколадови изделия Фереро се появява на бял свят през 1964 г. във фабриката в град Алба. Първото бурканче в действителност е произведено на 30 април преди 50 години. За две седмици или до 17 май на същата година продуктът вече е хит на пазара,  затова беше решено празнуването на половинвековния рожден ден на Нутела да се отбележи именно през уикенда на 17 и 18 май.


Точната рецепта на течния шоколад и до днес се пази в тайна. Продуктът се приготвя на основата на шоколада и лешниците, а името на продукта е смесица от nut - английската дума за лешник и ella - италиански суфикс.


Всяка година се произвеждат 350 хиляди тона Нутела, показват последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това означава, че ако се наредят един до друго всички бурканчета Нутела, произведени са за една година, ще се получи верига с дължина, равняваща е на 1,7 пъти на обиколката на Земята.


Днес Нутела се произвежда в 11 завода, в които работят 30 000 служители.


В света 110 милиона семейства на година похапват Нутела, което означава приходи от 8,1 милиарда евро за компанията. Потребител номер едно е Германия,  следвана от Франция и Италия.


По повод рождения ден на течния шоколад Фереро обяви чествания в 50 държави и региона по света -  от Русия до Канада, от Близкия изток до Китай, от САЩ до Австралия.


Началото на тържествата беше поставено в родното място на Нутела - град Алба. Там още от сутринта барове, сладкарници, сладоледаджийници, ресторанти  предлагаха лакомства на основата на Нутела. А по улиците на града през целия ден бяха раздавани бурканчета с Нутела.
В неделя честванията в Италия приключиха с голям концерт в Неапол, който бе излъчен на живо в интернет.


В Париж също имаше концерт в чест на Нутела в неделя.


Тържествата в света завършиха в Ню Йорк с концерт в понеделник близост до парка на Медисън скуеър.


Историята на течния шоколад Нутела е история на успеха, породен от бедността, защото Микеле Фереро - синът на основателя на компанията Фереро, Пиетро Фереро - измисля рецептата на Нутела,  основана върху смесицата от шоколад и лешници, за да икономиса ценното какао.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed