23 Апр. 2024

Вие сте тук

Талеб Рифай посети българския щанд на изложението в Лондон

06.11.2014

Генералният секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Талеб Рифай посети българския щанд по време на туристическото изложение World Travel Market в Лондон, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката. Неговата визита не беше включена в официалната програма на World Travel Market, тъй като д-р Рифай няма практика да посещава официално националните щандове в изложението.

 

Посещението предизвика огромен интерес сред британските и международните медии и се превърна в приятна изненада за многобройните гости, които присъстваха на щанда за промоцията на българския туризъм. Талеб Рифай разгледа и оцени високо българския щанд, който тази година е с най-голяма площ от участията си в изложението в Лондон и е с акцент върху планините и  ски курорти, културно-историческото наследство  на страната и богатството от термални минерални води от времето на траките и римските императори.

 

Пред аудиторията ръководителят на световния туризъм сподели впечатленията си от големия напредък на България в организацията и управлението на туристическите продукти, като обърна внимание на успешно изградената от България Стратегия за развитие на туризма до 2030 г. Д-р Рифай сподели пред медиите и многобройните гости, че посещава щанда на България, за да разговаря със зам.-министър Бранимир Ботев относно прилагането на стратегията от бъдещото българско правителство и потвърди официалната позиция на СОТ, че оценяват високо ролята на страната ни в европейския и световния туризъм. Генералният секретар на СОТ  изрази готовност  ръководената от него организация да изготви детайлизирания мастер план за развитие на туризма в България и Единната система за туристическа информация, обхващаща отрасъла.

 

По време на официалната си визита в България Н.Пр. Талеб Рифай, който е професор по архитектура и урбанистика, бе избран за „доктор хонорис кауза“ на Университета за национално и световно стопанство. Д-р Рифай и придружаващите го лица разговаряха с журналистите и посетителите на чаша българско вино от района на Мелник. След  срещата зам.-министър Ботев подари на генералния секретар календари с най-старите български икони и изгледи на български възрожденски градове и стари къщи, както и филми, представящи възможностите за туризъм през различните сезони в България. „Подкрепата на ръководителя на световния туризъм д-р Рифай е изключително признание за страната ни и за българския туризъм. Талеб Рифай е всепризнатият гуру на туристическата индустрия в цял свят и всички големи инвеститори следват неговото мнение и препоръките му”, категоричен бе зам.-министър Ботев. По негови думи страната ни  трябва да е щастлива, че притежава такава природа, климат и история и че има подкрепата на Талеб Рифай, който е неин приятел.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed