28 Март 2024

Вие сте тук

Таксито от летището може да е по-скъпо от самолетния билет

17.05.2013

В София такситата са най-евтини в Европа

 

 

Пътуването с такси от или до летището може да се окаже за пътниците по-скъпо, отколкото самият самолетен билет, показва проучване на компанията Moneycorp. Експертите й са сравнили цените на таксиметровите услуги (които не са поръчани предварително) от най-големите международни летища до централните части на съответния град, съобщи breakingtravelnews.com.

 

На първо място в класацията е Токио, където таксито от летище Narita (66 км) до центъра на града ще струва около $300, или $4,4 за километър. Следващите шест позиции са заети от европейски градове, водени от Осло, където пътуването с такси от летището (45 км) ще струва $112, и Милано, където за съответния трансфер от летище Malpensa пътникът трябва да извади от джоба си $107.

 

По показателя цена за километър най-скъп град се оказва Копенхаген. Макар че въздушната порта на града е едва на 8 км от центъра на столицата на Дания, тарифата, приравнена към долара, е $6,5, което означава, че портфейлът на туриста ще олекне с  $52. Следва Женева, чието летище отстои едва на 6 км, но пътят до него струва средно $34,5.

Най-евтино ще ви излезе таксито в Делхи. От международно летище Индира Ганди ще минете 16 км до центъра на града и ще платите едва $4,1. Ниски са цените и в Банкок, където от летище Suvаrnabhumi разстоянието от 30 км до центъра ще струва $8,5.

 

В Европа най-евтините дестинации от гледна точка на тарифите на такситата са Балканите: в София според проучването таксито струва $0,33 за км, в Истанбул тарифите от летище Ататюрк са $0,36 за км и Букурещ -  $0,4 за км. Трите балкански столици са на първите места и по обща цена на трансферите – съответно $3,3 в София, $7,3 в Букурещ и $9,1 в Истанбул. Съвсем малко им отстъпва Варшава, където таксито струва  $12,3.

 

Данните на проучването показват, че има голяма диференциация в цените на таксиметровите услуги в различните държави, коментира Трейси Тивнан, шеф на отдел маркетинг в Moneycorp. Според нея в скъпите дестинации единствената алтернатива са влак или автобус, така че и деловите пътници, и ваканционните туристи би било добре да се запознаят с местната транспортна система на дестинациите, за които смятат да пътуват. Друга възможност е предварителната поръчка на такси, което излиза значително по-евтино. В същото време от Moneycorp очакват ново поскъпване на такситата в Европа.

 

 
 
 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed