28 Март 2024

Вие сте тук

Тайните на бирените ритуали

24.04.2015

 

Какви са тънкостите на дегустацията и перфектното поднасяне на пивото?

 

Сомелиерът Николай Караколев знае точните стъпки за перфектното наливане, сервиране и дегустиране на пивото. Експертът препоръчва бутилката да се отваря деликатно, без да се разклаща. Бирата да се налива в подходяща според стила на пивото чаша, а бутилката да се отдалечава постепенно под ъгъл 45 градуса, до формиране на стабилна пяна - между 3 и 4 см.Чашата не трябва да се препълва, за да може кехлибарената напитка да се аерираи по този начин да се усетят ароматите на бирата. Идеалната температура при сервиране на пивото зависи от неговия тип - за светлата бира тя е между 6-8 градуса, а за тъмната - между 8 и 15 градуса. Експертът разкри също кои са най-изкушаващите комбинации на бира с ястия и разказа за характеристиките на разнообразните видове пиво.

 

Няма причина дамите да се тревожат за фигурите си, тъй като в 100 мл. пиво се съдържат само 46 калории, уверява експертът. Той напомни и за полезните му свойства при умерена консумация. Заради напълно натуралния си произход, бирата съдържа голямо количество витамини и антиоксиданти. Благодарение на богатото съдържание на аминокиселини, пивото стимулира имунната система, а бирената мая в състава му спомага метаболитните процеси в организма.

 

Всичко това се случи по време на бирено парти, организирано от Съюза на пивоварите в България (СПБ).Почитатели на кехлибарената напитка се събраха в елегантната обстановка на кафе-галерия „Синтезис“,  за да натрупат опит и ценни знания за бирената категория.

 

Коктейлът бе организиран по повод първата по рода си в България информационна кампания LOVE BEER - част от общоевропейските инициативи на Пивоварите на Европа и СПБ за популяризиране на модерната бирена култура и мястото на пивото в балансирания начин на живот.

 

Гостите на събитието бяха приятно изненадани и от артистизма на три талантливи дами-фотографи, успели да уловят духа на пивото през професионалните си фотообективи. Авторите на изложбата LOVE BEER, пресъздаващи вдъхновението на нежния пол към пенливата напитка, са Диана Шингарова, Полина Илиева и Линда Александрийска. В представените от тях фотографии те намират най-точните ракурси и образи, за да разкажат по една своя история с чаша бира в ръка.  

 

„Чрез опровергаване на митове за пивото, кампанията LOVE BEER извежда на преден план най-ценните му характеристики - модерна, натурална, нискокалорична и подходяща не само за мъжете, но и за нежния пол напитка. Кампанията пресъздава емоцията от консумацията на бира именно през погледа на жените. На сцената излизат активните дами, които не робуват на широко наложеното мнение, че бирата е подходящ избор предимно за техните половинки или за ограничен брой социални поводи.“, сподели изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed