29 Март 2024

Вие сте тук

С 9% повече в столичния туристически информационен център

02.08.2013

Близо 9000 туристи са посетили Туристическия информационен център в София от  януари до края на юни т.г. Това е с 9% повече, отколкото през същия период на миналата година.   

 

Това показват данни от отчета на центъра, публикуван на неговия сайт.  Над три четвърти от тях са били българи  (6777), а  всеки четвърти турист е бил чужденец (2147 души). От чуждестранните гости най-многобройни са били испанците – 333 души, следвани от англичаните – 253 души, италианци – 219, германци – 195, руснаци – 167 души.

 

С една третае повече рекламни материали са раздадени на гостите на София през първотополугодие на 2013 г. в сравнение със същия период на миналата година и 4 пъти повече, отколкото през 2011 г.

Най-често те са търсили туристическа карта на София, близо два пъти по-нисък е бил интересът събитийния календар на града. Гостите са получили също карта на религиозните храмове в София, карта на забележителностите в столицата и др.

 

Април и юни са месеците с най-много посетители в центъра.  В предишни години интерес към центъра са проявявали предимно чужденци.

 

Един от единадесет туристи, посетили центъра през първото полугодие, са били в София с цел ваканция и едва 3% са дошли в столицата за сити брейк.

 

Най-голям е делът на посетителите в активна възраст до 49 години, които представляват една трета от всички потърсили информация в туристическия център. Обикновено те са предриели самостоятелно пътуване до София и са останали тук една или две нощувки. Общо 62% са хората между 30 и 49 години, посетили центъра.

 

Един от петима е във възрастовата граница между 18 и 30 години, а 13% са туристи на възраст над 50 години.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed