08 Март 2021

Вие сте тук

С 10% повече чужденци са посетили музеите във Велико Търново през 2012

17.02.2013

Американци, руснаци и румънци са най-многобройните посетители на музеите във Велико Търново. Това съобщи пред THExperts директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов.  Броят на американците е около 16,2 хил., на руснаците – 15,8 хил., а на румънците – 14,9 хил., уточни той.

 

Музеите в града се посещават от туристи от 40 държави, сред които има и от далечни дестинации като Южна Корея и Ботсвана. Три пъти се е увеличил броят на китайските туристи, които от около 500 през 2011 г. са се увеличили до 1500 души през 2012 г., каза директорът на музея. Общият брой посетители на музеите са около една шеста от всички гости на груда или около 130 хиляди души. Чужденците, посетили забележителностите на старата столица, са били с 10 %  повече.

 

През миналата година има спад на посетителите със 70 хил. души, главно поради ремонтните дейности на някои от най-посещаваните обекти във Велико Търново по проекта за подобряване на туристическата инфраструктура., каза Иван Църов. Според него тази година може да се очаква значителен ръст, особено след откриването на новия мултимедиен център, към който има огромен интерес от цялата страна.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed