26 Апр. 2024

Вие сте тук

С ръж от Берлинската стена замесват Хляб на мира

05.03.2014

С ръж, чиито семена са отгледани на мястото на съборената Берлинска стена ще замесят Хляб на мира.  12 държави са партньори в инициативата, която ще финишира в навечерието на 25-годишнината от срутването на стената, станали символ на разделението в Европа. Това съобщи Ангел Вукодинов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите на конференция, провела се в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра 2014“ в Пловдив. Идеята е да покажем дали е  реален принципът за свободно движение на хора, капитали и стоки в рамките на Европейския съюз, обясни Вукодинов.

 

За целта на мястото на стената е засята ръж. Реколтата е изпратена в 12 държави, които в момента отглеждат зърно от нея. В България нивата се намира в село Драгомир, община Съединение, посочи Ангел Вукодинов. През лятото тя ще бъде ожъната, а ръжта ще замине за  Германия, както и добивите от останалите държави участнички в проекта. Там ще бъде направено брашно, от което ще се приготви Хлябът на мира и символично ще се разчупи на 1 октомври, обясни Ангел Вукодинов.

 

Съпътстващата програма на „Агра 2014“ включва над 30 делови събития. Изложението продължава до 8 март в Международен панаир Пловдив с участието на 479 изложители от 22 държави. В експозициите са показани технологии, машини и инвентар за растениевъдството и животновъдството, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, софтуерни решения за оптимизиране на дейността на производителите, постиженията на научните институти от Селскостопанската академия.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed