02 Май 2024

Вие сте тук

С рицари участваме във фестивал в Румъния

26.07.2013

Българските групи за исторически въстановки "Чигот" и за неофолк музика "Ambient Folklore" ще се включат в 21-то издание на Средновековния фестивал на изкуствата в румънския град Сигишоара от 26 до 28 юли, съобщиха организаторите.


За втора поредна година в специално изграден за тях лагер, "Чигот" ще представят пред посетителите на фестивала военните традиции и обичаи от нашия регион. Те пресъздават образите на войници и жители на Балканите в периода на Второто българско царство - 12-ти - 14-ти век. Това ще е първото участие във фестивала на "Ambient Folklore", за които в програмата са отредени специални концерти. 


Тазгодишното издание на фестивала ще премине под знака на емблематичната фигура на Дракула, чийто прототип е румънският средновековен владетел Влад Цепеш. Той се е прочул в историята с това, че набивал на кол турците, откъдето идва прозвището му "Цепеш" ("цяпа" на румънски език означава "кол"). Темата "Влад - Рицарят на правдата" съчетава мит и история на противоречивата личност. Идеята на организаторите е да се представи интересният за любителите на периода на Средновековието румънски герой Влад Цепеш, чието име се свързва със Сигишоара, тъй като се смята, че е роден там. Също така целта е да се направи паралел между реалния образ на Влад Цепеш и художествения от романа на Брам Стокър "Дракула".


Официалната част на фестивала традиционно започва с шествие на всички участници от центъра на Сигишоара до Цитаделата, зад чиито каменни стени ще се проведат трите дни на събитието. Програмата на това 21-во издание е разгърната на няколко сцени в средновековната крепост, като на отделни места всеки рицарски лагер ще представя турнири, типични облекла и оръжия.

 

Освен българските представители и домакините от Румъния, участие ще вземат и "рицари" от Унгария, Гърция, Украйна и Сърбия. Фестивалът на изкуствата отново се слива с музикалния фестивал ProEtnica и така обхватът му се разширява, включвайки и други сфери на средновековния живот. Ще могат да бъдат чути изпълненията на групите "Lupus Dacus", "Nomen est Omen", "Truverii", "Ad Hoc" и "Cva Domini".


Освен да се запознаят със средновековната музика и занаяти, в рамките на трите фестивални дни /26-28 юли/, посетителите могат да опитат типични за региона и Средновековието храни - мамалига, лангош, мичи, сармале. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed