26 Апр. 2024

Вие сте тук

С какво се хранят децата ни

11.12.2012

Eвро Ток България организира ден на здравословното хранене и готвене с деца

 

Нездравословен начин на хранене, липса на физическа активност и продължаваща тенденция към ръст на затлъстяванията сред децата – това са част от резултатите в проучване на Националния център за обществено здраве и анализи. Представи ги проф. Д-р Стефка Петрова във връзка с предстоящия на 13 декември Ден на здравословното хранене и готвенето с деца. По инициатива на асоциацията на европейските готвачи Евро-Ток България  денят ще се чества за шести пореден път у нас. Около 500 деца от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания на възраст от 7 до 11 години  ще се съберат, за да готвят заедно с топ-готвачи, които ще им демонстрират лесни за приготвяне и здравословни ястия.

 

Здравословното хранене на децата трябва да стане мисия на всеки човек, каза Жоро Иванов, президент на Евро-Ток България и вицепрезидент на Евро-Ток Интернационал.  Инициативата да се отбелязва общоевропейският ден за здравословното хранене и готвене с деца е от 2007 г., когато Евро Ток  Интернационал, Европейската кулинарна асоциация и Европейската комисия решават да се обърне по-голямо внимание върху храненето на децата.  Целта е децата да бъдат запознати с добрите продукти, здравословната технология и най-вече с разумните количества.  Точно това правим вече няколко години – с интерактивни игри и по забавен начин им даваме възможност да се запознаят с различни продукти и здравословното им приготвяне, каза той.

 

Според националното проучване, обхванало около 4400 деца, само половината от тях консумират ежедневно плодове, зеленчуци, мляко и млечни продвукти.  Пълнозърнестият хляб не присъства трайно на трапезата и 57% от децата го консумират веднъж седмично или още по-рядко.  41% от тях ядат риба по-рядко от веднъж седмично, а 17,6% - по-рядко от веднъж месечно.

 

За сметка на това в ежедневното им меню трайно присъстват храни, богати на енергия, мазнини и сол: 28% от децата поне веднъж и повече дневно поглъщат пържени картофи и чипс, захарни, шоколадови и сладкарски изделия, както и безалкохолни напитки, които съдържат захар.

 

В съчетание с намалена двигателна активност при повечето от тях резултатът е, че българските деца са сред най-затлъстелите в Европа. В проучване, проведено сред 9 европейски държави, България е на второ място след Португалия по честота на затлъстяване при момчетата и на трето след Словения почестота на затлъстяване сред момичетата.

 

Тенденцията към увеличаване на затлъстяванията се наблюдава още при децата в първи клас, показва още проучването.

 

Допълнителен проблем е и увеличената консумация на алкохол, при това от най-ранна възраст. Два пъти в седмицата и по-често пият бира 12,8% от децата на възраст между 10 и 13 години, а при по-големите делът е една трета. Всеки пети ученик между 14 и 18% консумира вино, и почти толкова – твърд алкохол.

 

Към това се добавя и опасността от свръхупотреба на енергийни напитки. При децата от 1 до 4 клас 14% ги консумират пет пъти седмично и по-често, а при по-големите – всеки пети ученик.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed