19 Апр. 2024

Вие сте тук

С какво се храни българинът?

01.11.2010

THExperts

С какво се храни българинът? Форум на тази тема ще организира на 27 ноември "Горичка". Днес започна националното проучване на организацията, озаглавено "Какво обядва днес". 

"В Горичка сме убедени, че начинът, по който произвеждаме, пренасяме и консумираме храната си, е пряко свързан както с личното ни, така и с глобалното здраве, енергия и добро настроение," казва Маги Малеева, основател на Горичка и лице на зеленото движение. "Ако проследим пътя на храната от почвата до чинията ни, ще открием купиша митове и бъгове, които създават проблем след проблем – не само на нас и децата ни, ами на цивилизацията ни въобще."

Ето защо Горичка събират на една сцена дузина експерти от всички сфери на храненето, готови да разкажат личните си истории, да споделят професионалния си опит и да предложат свеж поглед и конкретни идеи за промяна в системата ни на хранене. Форматът е 15-минутни лекции плюс време за размяна на въпроси и отговори с публиката. Маги Малеева влиза в ролята на водещ и агент-провокатор, a темите покриват всички горещи точки от ежедневния маршрут на храната – от фермите и земеделските стопанства, през супермаркета, до печката в кухнята и стомасите ни.

Възможно ли е да сготвим едновременно бърза, вкусна и здравословна вечеря? Възможно ли е храната да излекува тялото и душата? Възможно ли е да бъдем във форма без всеки понеделник да минаваме на диета? Възможно ли е да ядем без да унищожаваме планетата? Отговорът на всички въпроси е категорично да. 

Очаква се своя принос за здравословното хранене да дадат и представители на професионалните готвачи, които ще споделят опита си и ще дадат препоръки как да храним гостите на хотела си здравословно.

Междувременно, верни на философията си "Само с повече въпроси ще стигнем до повече отговори", Горичка подгряват с едноседмично национално допитване "КАКВО ОБЯДВА ДНЕС?" "Елементарен въпрос, нали? Звучи като шега, обаче не е!", обяснява Маги Малеева. "В него са скрити доста важни теми за размисъл, като например – на крак ли обядвах пак или пред компютъра, това пиле в супата ми дали е било на стероиди, защо краставицата, с която си направих салата, беше опакована в найлон, защо ябълката ми беше от Аржентина, а не от България, обядвах ли изобщо… и други такива."

"КАКВО ОБЯДВА ДНЕС?" стартрира точно в 12:00 днес на www.gorichka.bg. Участието е анонимно и всичко, което се иска, е да влезете в сайта, да отговорите честно на въпроса и да натиснете бутона "Изпрати." Всеки ден – от понеделник до петък – ще бъде излъчван обядът шампион по брой изяждания, а един от участниците в анкетата ще печели билет за Форум Храна.


 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed